Ekskurzije treba da budu u Srbiji: Dogovori JUTA i Ministarstva prosvete

B. BORISAVLjEVIĆ

sreda, 13. 05. 2020. u 06:16

Екскурзије треба да буду у Србији: Договори ЈУТА и Министарства просвете
Do kraja nedelje biće usvojena konkretna rešenja vezana za ekskurzije i rekreativnu nastavu, koje, zbog proglašenja pandemije virusa korona, nisu organizovane

DO KRAJA nedelje biće usvojena konkretna rešenja vezana za ekskurzije i rekreativnu nastavu, koje, zbog proglašenja pandemije virusa korona, nisu organizovane. Predstavnici Nacionalne agencije turističkih agencija - JUTA imali su sastanak sa nadležnima u Ministarstvu prosvete, gde su predstavljeni određeni predlozi koji bi trebalo da budu prihvaćeni.

Prema rečima Aleksandra Seničića, iz organizacije JUTA, radi se o putovanjima na koja je trebalo đaci da otputuju od marta, kada je uvedeno vanredno stanje, pa do kraja školske godine.

Kako su pojedine agencije dobile novac unapred i potrošile ga za druge namene, teško je izvodljivo da bude vraćen roditeljima. Poseban problem su putovanja osmaka i maturanata srednjih škola.

- Predložili smo da se za ove đake putovanja, ako je to moguće, organizuju tokom leta i to u Srbiji - objašnjava Seničić. - Ako to nije izvodljivo, škole bi dobile vaučere namenjene sledećoj generaciji maturanata, a od naplate tih vaučera, vratio bi se novac roditeljima za putovanja đaka završnih razreda, koji nisu otišli na ekskurziju. Ti vaučeri bi se odnosili i na putovanja u inostranstvo, ali u periodu od februara do juna sledeće godine. Za ostale đake, ekskurzije, izleti i nastava u prirodi bili bi organizovani od septembra do decembra.
Komentari (1)

Sky

13.05.2020. 07:43

Tako je. Sve eskurzije treba da budu u Srbiji. Kome se ide u inostranstvo neka ide kada poraste (kada su deca u pitanju) ili o svom trosku (kada su nastavnici u pitanju).

Profa

14.05.2020. 09:31

@Sky - Takve, kao sto si ti, treba angazovati da vode ekskurzije. Dovoljna je samo jedna i da vise nikada ne pozelis da se vratis. Da te informisem: sve vise nastavnika odbija da vodi ekskurzije i sve vise je onih koji smatraju da ih treba ukinuti.

Draginja

14.05.2020. 10:00

Predlog u bilo kojoj varijanti pada isključivo na teret korisnika usluga, roditelje učenika. Usmeren je na zaštitu svojih poslovnih interesa. Sumnjam je aktuelna pandemija i po ovom pitanju veo kojim se prekriva mnogo toga što decenijama u našoj zemlji predugo trpimo.