Mala matura: Pao sistem tokom probnog testa iz srpskog jezika

Tanjug

sreda, 22. 04. 2020. u 17:57

Мала матура: Пао систем током пробног теста из српског језика
Osmaci koji danas elektronski rešavaju test iz srpskog jezika, u okviru probe male mature, imali su brojne poteškoće zbog preopterećenosti sistema
Osmaci koji danas elektronski rešavaju test iz srpskog jezika, u okviru probe male mature, imali su brojne poteškoće zbog preopterećenosti sistema.

Samo oni koji su rano jutros pristupili platformi „Moja učionica“, mogli su bez problema da urade zadatke i u roku pošalju test, jer je već od deset sati sistem „bagovao“, pa da bi prešli sa zadatka na zadatak bilo je potrebno i po nekoliko minuta, a od 12 sati mnogi nisu čak mogli ni da se uloguju.

Nastavnica srpskog jezika u OŠ „Mihailo Petrović Alas“ Suzana Dašić kaže da se pribojavala da će sistem biti preopterećen, da će biti poteškoća tokom pristupanja platformi i da se to i dogodilo.

Pritužbe đaka i roditelja počele su od 11, 12 sati, počev od onih da đaci koji su se ulogovali nisu mogli za sat vremena da urade test jer im se svako pitanje učitavalo po nekoliko minuta, do onih da ne mogu uopšte da se uloguju.

„Čim je isteklo vreme, automatski su bili izbačeni sa platforme. Imali smo i situacije da su dobri učenici, po završetku testa, pokušali da se vrate i provere odgovore i onda im se dešavalo da ne mogu ni napred ni nazad“, priča za Tanjug Dašićeva.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je došlo do preopterećenja sistema usled velikog broja prijava u isto vreme, a najveći broj đaka, kako kažu, ulogovao se oko 12.30 sati, zbog čega su Kancelarija za IT i Komtrejd počeli da rade na proširenju resursa i podizanju kapaciteta.

„Svako dete koje je pokušalo da radi i ako je tokom realizacije došlo do preopterećenja, moglo je da pristupi ponovo i nastavi rad na testu“, poručuju iz Ministarstva prosvete.