BEOGRAD – U Beograd je stiglo 6.000 testova za utvrđivanje novog virusa korona kao donacija SAD uz posredstvo Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri kaže da je ovo prvi deo donacije i da će uskoro stići još opreme za borbu protiv COVID-19. On je naveo da su dve zemlje (Srbija i SAD) tokom istorije zajedno pobeđivale mnogo jače neprijatelje i da će se zajedno boriti i protiv novog koronavirusa.

Pomoć, dodaje, ide Ministarstvu zdravlja Srbije koje će "najbolje znati kako da je iskoristi".

"Moja iskrena želja je da se svaki od ovih testova vrati kao negativan. Tokom naše zajedničke istorije duže od jednog veka , zajedno smo pobeđivali mnogo jače neprijatelje. Amerika će se boriti zajedno sa Srbijom protiv koronavirusa", naveo je Godfri u video poruci prosleđenoj medijima.

Ambasador SAD-a je rekao da je jedna od žrtava "užasnog virusa" i njegov otac i zahvalio se svima u Srbiji na izrazima saučešća i porukama podrške. "Dirnut sam vašom pažnjom", naveo je on.

Sredstva za nabavku testova izdvojila je ambasada SAD u Srbiji, a donacija je realizovana u partnerstvu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a preko Američke agencije za međunarodni razvoj.

Šef kancelarije SZO u Srbiji dr Marjan Ivanuša kaže da su testovi prvi deo donacije i da je u toku nabavka dodatne opreme za borbu protiv COVID-19.

"Razgovaramo da se nabavi oprema koja obezbeđuje kiseonik. Znamo da je kiseonik jedan od ključnih elemenata u lečenju teže obolelih pacijenata", rekao je Ivanuša.

"Od samog početka pokušavamo da dopremimo najbitniju opremu koja je potrebna. Naravno, na početku to je bilo od većeg značaja. Sada je Srbija sama uspela da obezbedi mnogo tih stvari koje su potrebne", naveo je Ivanuša.

On je naglasio da je SZO na početku pandemije dopremila Srbiji 5.300 testova i zaštitnu opremu za zdravstvene radnike.