DIREKTOR Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović kaže da se neprestano proširuju kapaciteti i da će ih biti dovoljno.

Kon je rekao da se nova zgrada Kliničkog centra Niš pretvara u kovid bolnicu, a da će Vojna bolnica u Nišu preuzeti sve hitne slučajeve drugih oboljenja, odnosno ostale pacijente.

Pročitajte još: Korona odnela još jedan život: U Srbiji 201 novooboleli (VIDEO)

- Svuda se kapaciteti pune, pre svega za teške i srednje teške slučajeve, već smo na ivici kapaciteta i to ne samo u Nišu, nego u svim bolnicama u Srbiji - rekao je Kon na pres konferenciji o situaciji sa virusom korona.

Naglasio je da će biti potrebni dodatni kapaciteti i u ustanovama za trijažu pacijenata, u kojima se odvajaju oboleli i odatle šalju u proširene bolničke kapacitete.

- Srećom, napravili smo na vreme te kapacitete, a da ih nemamo, sada bismo bili u vrlo teškoj situaciji - kazao je Kon.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da za svaki region, posebno za centralne bolnice u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, postoje planovi za proširenje u skladu sa potrebama.

Naveo je da su u Beogradu sukcesivno uključivani novi kapaciteti i da će tako biti i dalje, a da je cilj da se medicinsko osoblje koliko je moguće odmara.

Pročitajte još: Kon: Dobro smo, ali i nadalje moramo da budemo striktni; Nedostaju nam laboranti

Dodao je da racionalizacija zahteva da se koliko je god moguće koncentrišu bolesnici, odnosno da se, kada se jedna bolnica skoro popuni, aktivira sledeća.

- Iako imamo veliki broj obolelih, biće sasvim dovoljno kapaciteta - rekao je Stevanović.

Istakao je da podaci, koji ne govore o značajnom porastu zaraženih, pokazuju da poštovanje mera distanciranja daje rezultate i naglasio da je važno da građani nastave da se ponašaju u skladu sa merama jer će se, kako kaže, tako sačuvati kapaciteti u bolnicama.

Na pitanje šta je pravi odgovor na želju nekih da idu na letovanje, Kon je rekao: "Ne znam koja bi to bila presija koja bi nekog mogla da natera posle ovakve epidemije da po svaku cenu mora da ide. Bolje biti svoj na svome u ovakvoj situaciji, to je moje lično mišljenje. Nije zasnovano na epidemiologiji".

Kon je kazao da kada imate jednu pretnju ovakve vrste i nađete se u stranoj zemlji...

- Bolje da budete kod kuće, ako se to dešava u celom svetu. To je moje lično mišljenje - dodao je Kon.