SRPSKA akademija nuka i umetnosti (SANU) nije se sakrila u ovim teškim vremenima, kakva naše pamćenje ne beleži. Brojni akademici istupaju pojedinačno i svakodnevno. Nema govora o tome da mi ćutimo, ali ovo je vreme u kome se reči moraju meriti.

Ovo, za "Novosti", kaže predsednik SANU Vladimir Kostić. On naglašava da velika većina akademika ima više od 65 godina, te pripada rizičnoj grupi i poštuje sva pravila koja je struka preporučila. Zbog toga je, kaže on, Akademija odlučila da značajno smanji svoje aktivnosti. Uprkos tome kontinuirano se održavaju konsultacije telefonom i mejlom.

- SANU poziva sve na građansku solidarnost i na poštovanje saveta struke. Ubeđeni smo da ćemo, ako ništa drugo, iz ovoga izaći jači za jedno iskustvo koje prethodno nismo imali. Pokušavamo da i u ovoj krizi vidimo šansu i mogućnosti za organizovanje i samoorganizovanje, kao i svakog poštovanja vredne domete humanosti, bez obzira na neke neodgovorne postupke manjeg broja sugrađana - kaže Kostić.

ODLOŽENO 30 DOGAĐAJA KOSTIĆ naglašava i da je Akademija odložila niz aktivnosti - više od preko 30 događaja, koje su bile planirane za drugu polovinu marta, april i maj, među kojima je i prerani završetak izložbe o manastiru Studenica, prvi simpozijum iz ciklusa "Srpsko pitanje" ili prva zajednička konferencija sa Leopoldinom, nemačkom Akademijom nauka, na kojoj je trebalo da se razgovara na temu poremećaja biodiverziteta.

On kaže da će SANU pokušati da da svoje mišljenje o svim ozbiljnim, u ovom trenutku naizgled tangencijalnim pitanjima prvenstveno ipak jedne zdravstvene katastrofe. Kostić ističe da, sada kada brojimo žrtve, niko ne treba da ovaj trenutak kakav do sada, srećom, nismo doživeli, i razlike koje među nama postoje, kapitalizuje na bilo koji način.

- Izjašnjavanje o virusu korona ili o nekim drugim pošastima moglo bi da se graniči sa banalnošću ako nema šta suštinski novo da se kaže, što treba izbeći. Ako neko, a posebno vlast misli da SANU može da pomogne svojim kapacitetima, kuca na širom otvorena vrata - navodi akademik Kostić.

Prvi čovek SANU dodaje da je veliki broj članova iz Odeljenja za medicinske nauke nalazi na istaknutim i rukovodećim mestima u srpskom zdravstvu, pa se samim tim i lično suočavaju sa brojnim problemima koji su nas zadesili.

- Ovi članovi SANU ne sede, nego su, sa drugim lekarima i sestrama, na prvoj liniji odbrane i u svemu najdirektnije učestvuju - kaže Kostić.

Prvi akademik dodaje da članovi SANU već pripremaju konferenciju o tome šta i kako posle završetka krize izazvane virusom korona u ekonomskom, političkom, psihološkom, sociološkom i medicinskom smislu. SANU će, kaže naš sagovornik, pokušati da sagleda sa čime ćemo se suočiti u mesecima, pa i godinama koje su pred nama. Istovremeno, na sajtu SANU se objavljuju korisni stručni saveti ekspertske komisije koju je Akademija formirala.