AVIONI "Er Srbije" sa putnicima iz Moskve, Varšave, Ciriha, Frankfurta i Tajlanda, sleteli su ovog vikenda na Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu. Među mnogobrojnim putnicima bili su: studenti, trudnice, sportisti, treneri...


Gotovo da su svi srpski državljani napustili Tajland, ostala je još samo nekolicina, za koje se traži rešenje za povratak. U subotu je još šestoro naših građana, kako nam je potvrdio počasni konzul Srbije Aleksandar Radulović, otputovalo letom kompanije "Kondor" ka Frankfurtu, a dvoje se sprema za put ka Bukureštu.

- Njih će iz Frankurta avion "Er Srbije" prevesti u Beograd. U ovoj grupi je bio i jedan srpski državljanin koji nije imao kartu i uspeo je da je kupi na licu mesta i ukrca se u avion. Pozvao sam i preostale naše građane da dođu na aerodrom i probaju da se ukrcaju, ali nisu stigli. Nadamo se da ćemo naći neku alternativu - kaže Radulović.
Tajland je bio jedna od kritičnih tačaka, gde je, prema podacima MSP, oko 300 naših građana čekalo evakuaciju. Ipak, većina naših ljudi uspela je da otputuje, zahvaljujući neverovatnom angažovanju Radulovića, koji je čak privremeno primio u sopstvenu kuću porodice koje su ostale bez smeštaja i hrane.

Iz Moskve i Varšave doleteli su i sportski radnici Slobodan Kovač, Miodrag Božović, Stefan Jović i Nikola Rebić, odbojkašica Bojana Drča, odbojkaši Nikola Jovović, Dražen Luburić i Marko Ivović, fudbaleri Srđan Miailović, Đorđe Despotović, Miroslav Bogosavac, košarkašica Katarina Vučković.

Dok se 144 naših građana vratilo iz Moskve i Varšave u Beograd, jučerašnjim letom do Moskve, iako je bilo dogovoreno, nisu prevezeni ruski državljani, jer nisu dobili dozvolu ruskih vlasti da uđu u zemlju. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je objasnio da su u Rusiji uvedene stroge procedure i dozvoljava se da u zemlju uđe samo 500 njihovih građana dnevno.


Za razliku od Rusije, situacija na aerodromima u Švajcarskoj, kako je za "Novosti" posvedočila jedna od putnica, potpuno je liberalna. To se vidi i na fotografijama na aerodromu u Cirihu, gde su policajci i carinici kontrolisali naše građane bez zaštitne opreme. Putnici su na beogradskom aerodromu prošli rigoroznu kontrolu, a kompletna procedura i pregledi trajali su više sati. Svi koji nisu imali nikakve simptome, upućeni su na 28-dnevnu samoizolaciju.

Bangkok

ZAHTEVI AMBASADAMA

Oko 336 srpskih državljana želi da se vrate iz Švajcarske u zemlju, ali taj broj nije konačan, jer je ambasadi stiglo i 30 mejlova u kojima traže pomoć da se vrate, izjavio je juče ambasador Srbije u Bernu Goran Bradić.

On dodaje da oni građani koji prekorače boravak mogu podneti zahtev za ubrzanje dobijanja takozvane dnevne vize i da će uspeti da produže boravak bez posledica.

Cirih