Načelnica Infektivne klinike KC Vojvodine dr Vesna Turkulov rekla je da su uprkos velikoj brobi lekara nisu uspeli da spasu život dve pacijentkinje, koje su u noći između subote i nedelje preminule.

-Obe pacijentkinje su bile starije životne dobi, imale su pridružene bolesti, to su bile hipertenzija, dijabetes, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i neke druge bolesti.

One su prethodnih dana referisane kao životno ugrožene, tako da je prosto to bilo neminovno - istakla je Turkulov za Pink.

-Na Klinici za Infektivne bolesti KC Vojvodine trenutno se leči 95 pacijenata, troje je na mehaničkoj ventilaciji, dok je jedan deo pacijentata je u jedinici poluintenzivne terapije - dodala je ona.

Kako je objasnila, postoje jasni kriterijumi za stavljanje pacijenata na mehaničku ventilaciju i dodaje da su to najčešće najteže oboleli pacijenti, ali i oni kojima otkazuju pluća.

- Nisu svi pacijenti na mehaničkoj ventilaciji najteže oboleli, već oni koji imaju jasne kriterijume za stavljanje na mehaničku ventilaciju - naglasila je ona.