Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike Vojske Srbije koji su angažovani na postavljanju kreveta i pripremi privremene bolnice u beogradskoj Štark areni, koja se priprema za prihvat i smeštaj pacijenata obolelih od Covid 19.

Ministar Vulin je nakon obilaska i razgovora sa pripadnicima Vojske Srbije, istakao da je u toku postavljanje kreveta i svega što je potrebno na prvom nivou Beogradske arene, koje će ubrzo i biti završeno.


- Hoću sa vama da podelim ogroman ponos i verujem da to svaki građanin Srbije i svaki Srbin bez obzira gde živi to oseća kad pogleda svoju vojsku, kad pogleda ovu decu, kako rade i sa koliko energije i entuzijazma. To su momci i devojke koji su na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Svako od njih ne pita koliko vemena treba ovde da provede, šta treba da uradi, svi su visoko motivisani i svi zaista daju sve od sebe da pomognu svojoj zemlji sada kada je to najpotrebnije. Ovi momci su postavljali krevete i na Beogradskom sajmu i u Hali sportova, a evo sada i u Beogradskoj areni – naglasio je ministar odbrane dodajući da sve to svedoči koliko je Vojska Srbije organizovana i koliko je za jednu zemlju važno da ima svoju vojsku.


Da nemamo vojsku, zapitao je ministar Vulin, ko bi organizovao krevete, dušeke, ko bi znao gde su i dovezao ih gde treba i našao te momke i devojke koji rade sa toliko entuzijazma i discipline.

- U ime svih građana Srbije hoću da zahvalim svim pripadnicima Vojske Srbije na ovom ogromnom entuzijazmu i ogromnom radu- poručio je ministar Vulin.


Govoreći o pripremi Beogradske arene za privremenu bolnicu, ministar odbrane je istakao da je tu planirano postavljanje oko 1.500 kreveta.


- Na prvom novou je planirano postavljanje 350 kreveta, po ložama i galerijama će biti raspoređeno još više od 800 kreveta, a ukoliko bude potrebno postoji još jedna manja sala gde će kreveti biti smešteni. Ovde će, takođe, biti obezbeđena medicinska briga 24 časa dnevno, a ovde je čak lakše nego u drugim halama, jer već postoji veliki broj tuševa i toaleta, pa je lakše i uslovnije. Brzo ćemo ovo sve završiti i već je urađena dezinfekcija, koja će biti urađena i kad sve bude završeno – naglasio je ministar Vulin dodajući da ako bude trebalo, taj prostor je spreman.


Ministar Vulin je, takođe, istakao da će i u Beogradskoj areni biti obezbeđen i prostor za slobodno vreme i aktivnosti, pa će biti postavljeni i televizori i ostalo u tu namenu. Ministar odbrane je, takođe, ukazao i da se u velikom broju javljaju firme i institucije koje hoće da doniraju nešto, od dnevnih listova, nedeljnika, do proizvođača aparata za kafu i čajeve, prehrambenih proizvoda, televizora do punjača za mobilne telefone i ostale tehnike.


Potpukovnik Nikola Fatić, komandant komandnog bataljona Komande za obuku istakao je da sa pripadnicima svoje jedinice i Drugim centrom za obuku iz Valjeva danas rade na formiranju privremene bolnice u Beogradskoj areni.


- Mi ćemo danas postaviti 350 kreveta, tako da ćemo zadatak koji smo dobili realizovati – naglasio je potpukovnik Fatić.


Sa svojim kolegama, na postavljanju kreveta danas je bila angažovana i razvodnik Marija Zarić, koja je istakla da je jako ponosna što joj se ukazala prilika da u ovako teškoj situaciji može da pomogne onima kojima je pomoć potrebna.


- Naš zadatak je da postavimo krevete i da ih namestimo i opremimo privremenu bolnicu za pacijente – rekla je razvodnik Zarić.


Vojnik na dobrovoljnom služenju vojnog roka Vlastimir Milosavljević došao je sa svojim kolegama iz Centra za obuku u Valjevu da pomogne kako bi se kreveti što brže postavili u Beogradskoj areni.


- Drago mi je što mogu da pomognem i što sam ovde, što služim Srbiji – naglasio je vojnik Milosavljević dodajući da je sa svojim drugovima već učestvovao u postavljanju kreveta na Sajmu i hali Pionir.