U REPUBLICI Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno potvrđenih slučajeva 1.620 COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 645 osoba od kojih je 148 pozitivno. Hospitalizovano je ukupno 1.046 pacijenata, a na respiratoru je njih 89.

Ovo su podaci koje je, u ime Kriznog štaba, saopštio dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS, a kao poslednji presek stanja u Srbiji o širenju zaraze virusa korona.

- Na Sajmu je 69 pacijenata testirano, od kojih je 38 bilo negativno. Oni će u narednih 48 sati ponovo biti testirani i ukoliko rezultat i drugog kontrolnog testa bude negativan, biće otpušteni kućama. - rekao je on.

Prema njegovim rečima, do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 6.401 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

22 NOVOOBOLELA IZ VOJVODINE POKRAJINSKI sekretar za zdravstvo Zoran Gojković preneo je da od ukupnog broja u poslednja 24 sata pozitivno testirana lica 22 su u Vojvodini. Gojković je rekao da se na Kliničkom centru Vojvodine trenutno leči 84 pacijenata. Pet je na respiratorima.

- Na žalost od prethodnog izveštaja imamo i novih pet (5) smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 44 - saopštio je dr Stefanović. - U Novom Pazaru formirano je novo žarište. Upućuju se respiratori, lekarske ekipe.

Prema njegovim rečima, bitno je da građani znaju da u bilo koje doba dana zdravstveni sistem je tu za njih. Takođe, on se zahvalio svima koji se pridržavaju mera.

- Ako krenete ka zdravstvenoj ustanovi tokom policijskog časa, kretanje neće biti ograničeno, kao ni pratnji - saopštio je direktor Infektivne klinike.

- Uspeli smo da držimo stvar pod kotnrolom i da dobijemo još jedan dan - rekao je on i istakao da nisu uvedene mere da bi pomenute cifte bile 10 puta veće. - I dalje nas brinu ove cifre, ali ako svi uložimo dovoljno napora imamo šanse da završimo ovo uspešno.

Dr Stefanović je rekao da je ozbiljan i težak dan iz nas.

- Uspeli smo da držimo stvar pod kotnrolom i da dobijemo još jedan dan - rekao je on i istakao da nisu uvedene mere da bi pomenute cifte bile 10 puta veće. - I dalje nas brinu ove cifre, ali ako svi uložimo dovoljno napora imamo šanse da završimo ovo uspešno.


DR VERICA JOVANOVIĆ: U KOLEKTIVNIM SMEŠTAJIMA PRIMENjUJU MERE IZOLACIJE I SVE JE POD KONTOROLOM

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je se u kolektibnim smeštajima primenjuju mere izolacije i sve je pod kontorolom.

-Uključeni smo u praćenje mere epidemiološke situacije. Tu smo za sve one koji upravljaju tim insticijama. Sve je pod kontorlom, sve mere su preduzete I sve ustavnove su u obavezi da primenjuju mere koje mora da primene. Situacija je pod kontorlom, ne odstupa se od mera koje su date – rekla je.

Kaže da prema kriterijumima, redovno se prati stanje zaraženih koronavirusom. Kaže da će tek izaći u javnost sa detaljinijim podaticma koji se tiču privremenih bolnica.

Na pitanje o domovima za stare, Jovanović je rekla da se ove institucije ne odvajaju od ostalih i da se i tamo sprovodi sve kao i kod drugih medicinskih ustavnova.-Oni su deo državnog Sistema i ne odvajaju se. U ovom trenutku primarno radimo na suzbijanju infekcije. Pored pružanja smeštaja, obezbeđena je kontrola svega. Njome upravlja neko ko upravlja samim domom za stare, ali sve preporuke su isti kao I u drugim zdravestvnim ustavnovama – rekla je ona.

O situaciji u Ćupriji Jovanović kaže da nadležni pokušavaju da utiču na to da se broj zaraženih smanji i utiče da ovaj deo zemlje ne bude više žarište.

-Ćuprija je jedno od žarišta i blizu je Beograda, registrovano je oko 50 slučajeva u tom okrugu. Sve mere koje se primenjuju u zdravstvenim ustanovama se primenjuju i tamo. Pacijenti usmeravaju prema regionalnom centru gde pripadaju – rekla je ona.


STEVANOVIĆ: IMA IZLEČENIH, ALI JE TO JOŠ UVEK MALI BROJ

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je da u Srbiji ima izlečenih od virusa korona, ali da je još uvek reč o malom broju, jer proces izlečenja traje dugo, te da su svi izlečeni imali lakšu kliničku sliku. On je pojasnio da je obolelima sa lakšom slikom potrebno od sedam do 14 dana, "srednje" obolelima od dve do četiri nedelje, dok kod najtežih slučajeva terapija traje i do osam nedelja.

- Nećemo u ovom trenutku imati veliki broj izlečenih -konstatovao je Stevanović.

On je ukazao i da je, obistava kretanja, ne znači da oni sa lakšim simptomima, treba da sede kod kuće, već svakako da se jave lekaru, te dodao da se u takvim slučajevima kretanje ne ograničava u bilo koje doba dana i noći.


GOJKOVIĆ: MEĐU MIGRANTIMA NEMA POZITIVNO TESTIRANIH

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković preneo je danas da među migrantima koji se nalaze na teritoriji Srbije nema pozitivno testiranih na virus korona. Gojković je, na konferenciji za štampu, upitan da li se rade testovi među migrantima i da li ima zaraženih, ukazao da u objektima u kojima se oni nalaze postoje lekari, i da se testiraju ona lica koja imaju simptome.

- Svi migranti imaju ista prava, testiraju se u zavisnosti od toga da li imaju simptome, kakva im je klinička slika, to jest na osnovu procene zdravstvenog stanja - objasnio je on.

Gojković je naveo da je, s obzirom da je sam migrantski kamp obezbeđen i da nema nekontrolisanih izlazaka, verovatnoća prenosa same infekcije u ovom slučaju manja.