Svih jedanaest ruskih aviona Il-76 sleteli su u Srbiju kako bi pružili pomoć u borbi protiv virusa korona, prenosi pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

    „Jedanaesti po redu avion Il-76 vojne transportne avijacije Vazduhoplovnih snaga Rusije sleteo je na aerodrom 'Batajnica'“, navodi se u saopštenju.

Il-76 dostavili su u Srbiju opremu za epidemiološko dijagnostikovanje i dezinfekciju objekata, a stigli su i ruski vojni stručnjaci.

Rusija je poslala pomoć Srbiji po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina. U Srbiju je doputovalo 87 ruskih vojnika, uključujući vojne lekare i virusologe. Pored toga,  stigla je specijalna medicinska oprema, sredstva za zaštitu i 16 jedinica vojne tehnike.

Svih 11 vojnih aviona „iljušin“ poletelo je sa aerodroma Čkalovski (Moskovska oblast), a sleteli su na aerodrom Batajnica, koji je 20 kilometara udaljen od Beograda.

Danas će u Beogradu biti održan sastanak, kome će prisustvovati predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane Srbije, na kome će biti određeni prioritetni objekti za rad ruskih vojnih stručnjaka.

Juče su na aerodromu „Batajnica“ održane prve konsultacije ruskih i srpskih vojnih stručnjaka. Predloženo je da se ruski medicinski timovi pošalju u mesta sa najtežom epidemiološkom situacijom: Beograd, Ćupriju, Valjevo, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Kikindu.

U Srbiji je do sada virusom korona zaraženo 1.476 osoba, dok je 39 preminulo.

(rs.sputniknews.com)