Ocenom da je bolnica pripremljena “jako dobro”, šestočlani tim medicinskih stručnjaka iz Kine završio je danas posetu Vojnomedicinskom centru Karaburma u Beogradu, bolnici koja je uređena po svim standardima za lečenje srednje i najteže obolelih pacijenata od virusa Covid-19. Bolnica je ustrojena za samo 10 dana po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.


- U Srbiji smo u razgovoru sa kolegama i drugim ljudima osetili da se Srbi izuzetno trude i naporno rade kako bi uspeli da se pravilno zaštite i izbore sa korona virusom. Ovaj sistem zaštite i lečenja bolesnika je sve bolji i bolji. Mi smo tokom razgovora sa našim kolegama preneli svoja iskustva i pouke koje smo izvukli u Kini tokom procesa lečenja pacijenata. Naši predlozi i instrukcije primenjeni su u ovoj bolnici tako da smatramo da je sve urađeno zaista jako dobro – naglasio je nakon obilaska prof. dr Lin Bingliang, zamenik načelnika Infektivne klinike Treće pridružene bolnice Univerziteta Sun Jang Sen.


- Razmišljalo se, takođe, o tri zone koje moraju biti podeljene. U jednoj “zaraženoj zoni” boraviće pacijenti, druga “čista zona” namenjena je medicinskom osoblju, a između te dve zone mora da postoji “tampon zona” gde će se lekari presvlačiti. Imajući u vidu da postoji ulaz za pacijente, ulaz za lekare i ove tri zone, smatramo da je ovde napravljen odličan raspored – naglasio je profesor Lin.


U bolnici na VMC Karaburma, kako je ocenio, posebna pažnja posvećena je i bitnim detaljima, jer je predviđeno da kada medicinsko osoblje završi sa poslom i skida zaštitnu opremu, u postavljenim ogledalima mogu da vide da li na pravilan način skidaju zaštitnu opremu. Prema njegovim rečima, pristup koji je primenjen pravi je humanistički pristup poslu.


Šestočlnu delegaciju eksperata iz Kine dočekali su pomoćnik ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Uglješa Jovičić, a kroz bolnicu na VMC Karaburma delegaciju je proveo komandant Vojne bolnice Karaburma potpukovnik dr Ivo Udovičić, koji im je predstavio kapacitete i način na koji je bolnica organizovana i adaptirana za potrebe zbrinjavanja i lečenja srednje i teško obolelih pacijenata od virusa Covid-19.