Policijski čas će biti od subote od 13 časova do ponedeljka do 5 ujutru - istakao predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju posle sastanka sa kriznim štabom.


Odlučili smo da deo mera pooštrimo a deo da olakšamo istakao je Vučić.

Prva je da zabranimo kretanje od 13 sati u subotu do ponedeljka. To ne važi za penzionere. Neće moći da se okuplja više od dve osobe na jednom mestu.

Od subote uveće u 23 časa do o1 na 200 metara od kuće mogu da se šetaju ljubimci.


Vučić je ukazao da se ostavlja dovoljno vremena građanima da kupe sve što im treba za vikend, a onda da sede u kućama.


Vučić je precizirao da u narednih 72 sata očekujemo povećan broj zaraženih i smrtnih slučajeva.

"Ovo nije predviđanje, ovo je nešto što je logično očekivati", rekao je Vučić i dodao da se u ovom trenutku na respiratorima nalazi 81 lice.

Vučić je kazao da veći broj pozitivnih dolazi iz Beograda, Ćuprije, Čačka i Valjeva.

"Nekako Niš posle mnogo teških slučajeva i posebno posle cele priče o Luganu, nekako nam se čini, iako ne isključujem i dalje mogućnost dodatne zaraze, je uspeo da se zaustavi", kazao je on. Vučić je rekao da je dodatna oprema poslata u Valjevo i Ćupriju.

U Srbiji su još 3 osobe preminule usled virusa korona, ukupno 31 osoba. U Srbiji su još tri osobe preminule usled Covida 19, saopštila je zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević. Ukupan broj preminulih od virusa korona u Srbiji je 31.


Za sada imamo dovoljno respiratora ali i dalje nabavljamo jer ne želimo da nam se dogodi Njujork i 4 lica na jedan respirator kao u Italiji i Španiji.

- Mi smo kupili i platili oko 1.100 respiratora, ali imamo svega 500 da su pod našim ključem. Kupovali smo svuda po svetu, a želim i posebno da se zahvalim i bračnom paru iz Švajcarske koji su poslali 3 respiratora u Srbiju.


Maski imamo dovoljno i imaćemo ih sve više, a proizvodićemo ih i sami i hvali našim kineskim prijateljima na tome jer su nam oni omogućili da dođemo do tih mašina - rekao je predsednik Srbije.


O DOLASKU LEKARA IZ RUSIJE


Kada je reč o pomoći iz Rusije on je rekao da već sutra očekuje dolazak lekara i da se sutra oko 11 sati očekuje paket pomoći. On je takođe preneo da je i francuski predsednik rekao da prenese narodu Srbije da ima podršku od njegove države.