U improvizovanoj bolnici na Beogradskom sajmu trenutno je zbrinuto 53 pacijenta, koji su pozitivni na COVID-19 i imaju blažu kliničku sliku, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.


On je naglasio da je na Sajmu trenutno 40 muškaraca i 13 žena, da najmlađi pacijent ima 19 godina, a najstariji 71 godinu.


Pripremaju se, kako je rekao, i drugi sportski centri u Beogradu koji će biti pretvoreni u improvizovane bolnice za prijem lakših pacijenata zaraženih novim virusom korona.


Navodi da su u svim domovima zdravlja u Srbiji počele da rade kovid ambulante, koje će biti otvorene od 7 do 22 sata, gde će se pacijentima, kod kojih postoji sumnja na zarazu, meriti temperatura, uraditi rendgentski snimak pluća, laboratorija.


"U najvećim domovima zdravlja u Srbiji počeće da se rade i testiranja na COVID-19. Za vikend će početi preraspodela testova u te domove zdravlja", rekao je Vekić za Pink i dodao da su zdravstveni radnici prošli obuku za uzimanje briseva.


Zaštita zdravstvenih radnika koji su u kontaktu sa zaraženima je najvažnija, istakao je Vekić i dodao da je jasno definisano koji nivo zaštite mora da ima svaki zdravstveni radnik.


Navodi da se malo pričalo a da je veoma važno kako zdravstveni radnici, koji brinu o zaraženim pacijentima, oblače i skidaju zaštitnu opremu.


Obuku su prošli i za to, a posebno je važno skidanje opreme, jer kako je rekao, tokom skidanja skafandera, kaljača, maske, uniforme može doći do kontaminacije i da se infekcija proširi.