Građani dobijaju lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija: MUP apeluje, ne delite lične podatke, reč je o prevari

Tanjug

27. 03. 2020. u 07:19

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane koji su dobili SMS poruke u vezi sa isplatama penzija, a u kojima se od njih traže lični podaci i bankarski podaci da to prijave Odeljenju za suzbijanje viokotehnološkog kriminala

Грађани добијају лажне СМС поруке у вези са исплатом пензија: МУП апелује, не делите личне податке, реч је о превари

Depositphotos

BEOGRAD- Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane koji su dobili SMS poruke u vezi sa isplatama penzija, a u kojima se od njih traže lični podaci i bankarski podaci da to prijave Odeljenju za suzbijanje viokotehnološkog kriminala na imejl adresu vtk@mup.gov.rs ili preko Udruženja banaka, jer je, kako navode, reč o prevari.

U poslednjih nekoliko dana, naime, jedan broj građana dobio je lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija u kojima se od njih traži da dostave lične podatke, jedinstveni matični broj građana, broj žiro-računa u banci, PIN kod i druge slične podatke.

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a je, naime, po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzelo sve mere i radnje u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih dela.

Ministarstvo i Posebno tužilaštvo upozoravaju građane da je reč o prevari i apeluju na građane da sa povećanom pažnjom čuvaju svoje lične i poslovne podatke, kako bi se sačuvali od mogućih prevara.

Inače, Udruženje banaka ali i poslovne banke obavestili su klijente da će ih kontaktirati u vezi s isplatom penzije, što može da podrazumeva i komunikaciju putem SMS poruka, ali da u toj komunikaciji banke nikada neće tražiti lične i bankarske podatke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

* КОМЕНТАР *

27.03.2020. 07:55

А због чега МУП не открије са којих бројева и сервера се шаљу те поруке па да реагује?!?

Običan radnik

27.03.2020. 15:41

@* КОМЕНТАР * - Pa neće, ne mogu ni onoi sve baš da otkrivaju.

Gospodin Ministar u Vladi Srbije

27.03.2020. 15:41

@Miloje - U vanrednim stanju je minimalna kazna za ovakve stvari - Streljanje.