Suđenja okrivljenima za kršenje samoizolacije putem skajpa

Tanjug

26. 03. 2020. u 13:27

Суђења окривљенима за кршење самоизолације путем скајпа

Foto Depositphotos

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je dopis sudovima koji će voditi postupke protiv lica koja su prekršila mere samoizolacije da ta suđenja organizuju putem video linka
Ministarstvo pravde Srbije uputilo je dopis sudovima koji će voditi postupke protiv lica koja su prekršila mere samoizolacije da ta suđenja organizuju putem video linka, u cilju zaštite kako zaposlenih, tako i lica protiv kojih se vodi postupak.


To podrazumeva da sudovi imaju instalirane računare sa kamerom i mikrofonom i na njima program "skajp", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.


Sudovi danas treba da obaveste Ministarstvo pravde šta su od ovih preporuka uspeli da ispune odnosno koju su opremu obezbedili, a u pojedinim sudovima se već sutra očekuju prva suđenja zbog kršenja mere samoizolacije.


Ovaj vid saslušanja i suđenja putem skajpa odnosi se samo na okrivljene koji su prekršili meru samoizolacije odnosno izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije, dok će svi drugi okrviljeni za druga krivična dela biti procesuirani redovnim putem, ističu u Ministarstvu.


Zbog kršenja mera samoizolacije u pritvoru se nalazi 108 osoba.


Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde obezbedila je tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima su smeštena lica koja prekrše mere samoizolacije i oni se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.


U Vršcu su trenutno 44 osobe, u Požarevcu 43, a u Pirotu 21.


Inače, u Beogradu je u Katanićevoj ulici pored zgrade Prvog osnovnog suda u Beogradu , obezbeđen je i zaseban objekat za dovođenje zadržanih lica za koja se sumnja da su prekršili meru samoizolacije.


Novi Sad je takođe već spreman za ovaj vid vođenja postupka, rečeno je Tanjugu u novosadskom pravosuđu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije