Epidemiolog Tiodorović otkrio kada možemo očekivati pad obolelih od virusa korona

Tanjug

26. 03. 2020. u 08:50

Епидемиолог Тиодоровић открио када можемо очекивати пад оболелих од вируса корона

Foto Tanjug

"Sledeća nedelja biće teška, ali ako izdržimo disciplinovano još 15 dana, tada možemo reći da smo na dobrom putu da neprijatelja uhvatimo za rogove", rekao je doktor Branislav Tiodorović

BEOGRAD - Epidemiolog Branislav Tiodorović očekuje da će krajem apila doći do znatnijeg pada u broju obolelih od korona virusa u Srbiji.

"Ako izdržimo naredne dve nedelje, znači da ćemo moći dobro da se nosimo sve do kraja aprila, kada očekujemo da će doći do znatnijeg pada, a u maju očekujemo sporadične slučajeve", rekao je Tiodorvić.

"Sledeća nedelja biće teška, ali ako izdržimo disciplinovano još 15 dana, tada možemo reći da smo na dobrom putu da neprijatelja uhvatimo za rogove", rekao je Tiodorović.

On je dodao da se očekuje sve više potvrđenih slučajeva korona virusa, ali je ukazao da sada postoiji drugačija strategija, da će se testirati veći broj ljudi i da će lakše oboleli odmah biti izolovani u halama, čime će se, kako je naveo, sprečiti širenje virusa i steći jasnija slika o tačnom broju obolelih.

"Svestan sam da je teško davati prognoze, pogotovo kada nemate sve podatke, jer mi smo sada testirali mali broj ljudi, teške bolesnike, a sada kada imamo mogućnosti za masovno testiranje, bićemo u prednosti. Sada to rade i domovi zdravlja i sve će ići mnogo brže", rekao je Tiodorović za Blic.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

joco

26.03.2020. 09:22

"Ako izdržimo disciplinovano". Kakva je to disciplina kad neko radi ceodan u privatnoj prodavnici ( većina ne prodaje životne potrebštine ), idođe u kontakt sa sotinama ljudi, a onda ne može kad se u 5 sati vrati kući da izađe i prošeta par minuta da uzme čistog vazduha, - iz jednogkarantina pravo u drugi.

Не , нажалост немамо сви у 95% случајеава хиљаде евра на рачунима, да можемо седети кући и наручивати доставом, све што нам треба.

26.03.2020. 13:46

Свакако ћемо "бити дисциплиновани" тако што се данима стварају редови испред пошта, банака, продавница и апотека, где људи прво чекају у редовима да подигну цркавице или дозвољене минусеве на банкоматима или шалтерима, затим чекају у апотекама без маски већ 20ти дана, да би купили маске (који још увек у већини случајева ,нема још увек), па после чекају у редовима по продавница да купе нешто хране за пар дана...) и тако, "уопште неће" доћи у прилику да се заразе или рашире епидемију.