U MORU problema sa kojima se poslednjih dana suočavaju zbog stroge zabrane izlaska iz svojih domova, najstariji sugrađani koji penzije primaju u devizama imaju još jedan - teško dolaze do gotovine. Takozvani devizni penzioneri kojih je u Srbiji oko 200.000, zasad nemaju način kako da dođu do svojih sledovanja. U ekspoziture ne smeju, a sa većine bankomata ne mogu da se podignu inostrane valute!

I zaposleni u finansijskim institucijama našli su se u nebranom grožđu, jer ne znaju kako da se ponašaju kad im u ekspozituru naiđe penzioner - da li da ga prijave, zamole da izađe, ili da ga usluže. Kako su "Novosti" nezvanično saznale, sve banke koje posluju na našem tržištu čekaju jedinstvenu odluku Narodne banke Srbije kako da reše ovaj problem.

U pojedinim poslovnicama rekli su nam da postoji mogućnost otvaranja šaltera isključivo za starije sugrađane i to u vrlo ranim jutarnjim terminima. Na sajtovima banaka postoje spiskovi bankomata na kojima se može podići novac sa deviznih računa.
Penzioneri koje pogađa ovaj problem, radni vek su proveli u nekoj od 30 zemalja sa kojima imamo sklopljene međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju.

- Preko banke primam penziju iz Bosne i Hercegovine. Ona leže na devizni račun, pa za taj račun nemam vezanu platnu karticu, već novac mogu da podižem samo u ekspozituri - kaže penzionerka Mirjana M. iz Beograda. - Da imam karticu, mogla bi da dam deci da novac podignu umesto mene. Nadam se da će se pronaći način kako da podignem penziju koja mi je jedini prihod.

Isplata za korisnike koji su deo staža ostvarili u inostranstvu ide preko njihovih deviznih računa i nema nikakve veze sa našim Fondom PIO, već sa poslovnim bankama i fondovima zemalja koje im isplaćuju novac.


NAJVIŠE ISPLATA IZ NEMAČKE

NAJVEĆI broj penzija svakog meseca stiže na adrese naših ljudi iz Nemačke, oko 35.500, zatim Hrvatske (gotovo 33.000), kao i Austrije odakle dolazi oko 23.500 deviznih doznaka. Na ovom spisku država su i Bosna i Hercegovina, Švajcarska, Francuska, Švedska, Amerika, kao i Panama, Kvebek i Australija.