KNjIGE "Miris baruta i smrti na Kosovu i Metohiji 1998" generala Nebojše Pavkovića i "General Pavković - Svedočenja iz Finske" Dragane Marković i Radenka Mutavdžića, predstavljene su u sredu u Domu Vojske Srbije u Beogradu. U njima se kroz iskustva nekadašnjeg komandanta Prištinskog korpusa Treće armije Vojske Jugoslavije, rasvetljavaju eskalacija sukoba, teroristički napade albanskih ekstremista, događaji tokom NATO agresije na SRJ...

- Ove knjige bi, osim čitalaca iz sveta, trebalo da čitaju i Albanci, jer su i oni bili žrtve projekata koji su nad njima sprovođeni - rekao je recenzent dr Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije. - Njima će ostati nepoznato da su ranjeni pripadnici OVK bili lečeni u srpskim bolnicama, da su za albanska sela bili određivani odredi vojske za njihovu zaštitu, da su NATO bombe eksplodirale na pijacama kosovskih gradova... Pavković podseća da je osuđen, a da nije naređivao, ni lično činio zločine, kao i da je hapsio prestupnike.

Dnevničke beleške "Miris baruta i smrti na Kosovu i Metohiji 1998", po oceni recenzenta dr Milana Mijalkovskog, upotpunjuju sliku o najvažnijim zbivanjima na KiM.

- Najveća vrednost ratnog dnevnika generala Pavkovića jeste istina o tom preokretnom trenutku naše istorije, koja direktno pogađa sve one koji bi hteli da nam serviraju poluistine i laži - rekao je Mijalkovski. - Pavković potkrepljuje svoje navode sa 29 dokumenata o angažovanju Prištinskog korpusa.

Knjiga "Svedočenja iz Finske" je autentično svedočenje generala Pavkovića, nastalo u zatvoru, gde izdržava kaznu.
- Dogovor koji smo kolega Mutavdžić i ja imali pre puta u Finsku je da razgovori sa generalom treba da nadiđu činjenični sled iz 1998. i 1999, koje on detaljno obrađuje u svojim knjigama - rekla je Dragana Marković. - Pokušali smo rečima da oslikamo njegov portret.

Obe knjige objavljene su u ediciji "Ratnik" Medija centra "Odbrana".