DA povodom pisanja "Večernjih novosti" Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Crne Gore nije izneo niz teških neistina, uvreda i neumesnih poređenja, ovog odgovora ne bi ni bilo. Redakcija našeg lista, svesna delikatnosti situacije u Crnoj Gori, ali i sopstvene obaveze prema čitaocima i istini, dužna je da odgovori na otvoreni napad ministra Predraga Boškovića na slobodnu reč i delatnost medija.

Konkretno, saznanje "Novosti" da je vojni vrh Crne Gore delu svojih pripadnika preneo instrukciju da bi u slučaju potrebe mogao biti angažovan kao asistencija policiji - Ministarstvo odbrane nijednom rečju nije negiralo!

Dakle, informacija je tačna. Kao što je bilo tačno i da je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić pripadnicima oružnih snaga zabranio učešće u litijama i zapretio im udaljavanjem iz službe. Ovu informaciju objavljenu u našem listu 19. februara već sutradan je potvrdio lično general Dakić.

"Novosti", dakle, prenose istinu, što se ne može reći za Boškovićevo ministarstvo. Jer u prvoj rečenici svog neslavnog reagovanja iznosi golu laž. Samo kod neukih i neobaveštenih ljudi može kao tačna da prođe tvrdnja da je Vojska institucija od najvećeg poverenja u Crnoj Gori. Opšte je poznato da građani Crne Gore najveće poverenje imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu, kojoj, prema decembarskom istraživanju CEDEM-a, veruje 47 odsto ispitanih.

To što Ministarstvo odbrane Crne Gore "Novosti" naziva tabloidom jeste zlonamerno, ali nije opasno. Sasvim je drugačije sa optužbama koje na staroj i izlizanoj priči o imaginarnom velikosrpskom projektu iznosi na naš račun, i to u jeku ogromnog bunta građana Crne Gore protiv Zakona o slobodi veroispovesti.


Navod reagovanja da "'Novosti' misle da mogu podići već splaslu energiju političkih protesta zvanih 'litije' u organizaciji SPC" samo su još jedan doprinos Vlade Crne Gore nepoštovanju i vređanju sopstvenih građana. A režim čiji je ministar Bošković jedan od najglasnijih promotera svakodnevno nas u to uverava.

Upozorenje da ne možemo uznemiriti javnost u Crnoj Gori je suvišno, jer 200.000 građana koji se dvaput nedeljno već dva meseca okupljaju na crnogorskim ulicama smatramo dokazom da javnost svakako nije spokojna. Ali ne zbog pisanja "Novosti", nego zbog nezadovoljstva postupcima Vlade Crne Gore.


Podsećanje na fotografiju iz Berana od pre 20 godina, i sliku "Na majčinom grobu" objavljenu pre gotovo tri decenije samo su dokaz nedostatka boljih i aktuelnijih argumenata, ali i pokazatelj beznađa u kome se samo svojom krivicom našlo crnogorsko rukovodstvo. Svojim čitaocima "Novosti" su, kako i priliči velikim novinama, odavno ponudile objašnjenje za oba pomenuta slučaja. Epilog je tiraž i reputacija koje "Novosti" danas imaju, ne samo u Srbiji, nego i u Crnoj Gori i BiH.


Da li su nas građani Crne Gore pročitali, kako tvrdi Boškovićev Biro, ne znamo. Sigurno, međutim, znamo da nas čitaju, jer su "Novosti", u oštroj konkurenciji crnogorske štampe, po tiražu već godinama u samom vrhu u Crnoj Gori. Pretpostavljamo i da će nas tek čitati, jer ćemo kao i do sada istrajno i objektivno pratiti litije, prenositi atmosferu sa molebana i objektivno i tačno prenositi reč naroda Crne Gore, ma koliko to smetalo ministru Boškoviću i partiji kojoj pripada.

Nadamo se da neistiniti i sramni napadi na slobodu štampe, poput ovog Boškovićevog, nije ta poluga kojom Ministarstvo odbrane najavljuje čuvanje stabilnosti Crne Gore. To bi manji problem bio za "Novosti", ali neuporedivo veći za Crnu Goru.

Redakcija "Večernjih novosti"