PREMA analizi Panarina o „novoj Jalti“, takva konferencija mogla bi da se održi 6. juna ove godine u Beogradu gde bi se sastali Putin, Tramp i Si Đinping. Dakle, na Srbiju se ozbiljno računa u novim projekcijama novog sveta.

U 2020. godini okončava se proces hibridnog rata koji globalističke elite vode protiv onih političkih snaga u svetu koje teže ponovnoj suverenizaciji svetskog poretka. Ovi ratovi ušli su u novu fazu kada globalističke elite ne prezaju ni od upotrebe bakteriološkog oružja. Ušli smo u proces koji je za čitavo čovečanstvo vrlo opasan – upozorio je publicista i novinar Milorad Vukašinović u ponedeljak veče na tribini „Globalna međurealnost“održanoj u Kulturnom centru Novog Sada.

Osvrnuvši se na poziciju Srbije, Vukašinović je naglasio da se ponovo otvara srpsko pitanje te da ovo što se sada dešava u Crnoj Gori ne bi bilo moguće pre godinu dana. Balkanske države, prvenstveno Srbija, pokušavaju da artikulišu svoju poziciju. Od ishoda svetskih procesa zavisi i naša pozicija.

Ali, dodao je Vukašinović, mnogo toga zavisi i od nas samih. Pojavljuje se analiza Panarina o „novoj Jalti“ da se takva konferencija održi 6. juna ove godine u Beogradu gde bi se sastali Putin, Tramp i Si Đinping. Dakle, na Beograd se vrlo ozbiljno računa u tim novim projekcijama novog sveta.

Vukašinović je na početku podsetio na teoriju iz 2010. godine da je proces globalizacije „porodio“ neobičan fenomen: dve Amerike, dve Rusije, dve Kine, nekoliko islamskih svetova i nekoliko projekata EU. Sve ove „tvorevine“ Vukašinović je nazvao političkim entitetima koji se, da bi paradoks bio kompletan, međusobno udružuju na transnacionalnom ili na regionalnom nivou.

- Imamo često čudne situacije koje kolokvijalna nauka o međunarodnim odnosima uopšte ne može da objasni. Jer, kako objasniti savez komunističke Kine sa atlantskim SAD sedamdesetih godina 20. veka? Ili čudan savez atlantizma i islamizma u BiH, a s druge strane imamo savez one druge Kine sa Rusijom u okviru Šangajske grupe? Ili, recimo, savez pravoslavlja i islama u Abhaziji? – rekao je autor tribine.

Zatim je naglasio da ako je ta teorija delovala ekstravagantno 2010. godine, onda događaji iz ove godine pokazuju da se mi, po mišljenju mnogih uglednih teoretičara, nalazimo na početku potpuno nove epohe gde su analize i predviđanja budućnosti krajnje složen proces. Vukašinović je podsetio na reči aktuelnog Pape koji je rekao da je u toku treći svetski rat čija je glavna karakteristika da se „odvija u etapama“.

U nastavku, Vukašinović je podsetio na niz značajnih događaja koji su obeležili početak ove godine : 3. januara u Iraku ubijen je Sulejmani, komandant islamske iranske revolucionarne garde u Iranu, što je doživljeno kao provokacija „duboke države“ protiv predsednika Trampa. Duboka država već četiri godine pokušava da predsednika SAD uvuče u rat sa Iranom. Posledica iranskog odgovora bilo je na stotine ubijenih i ranjenih.

Potom je u avionskoj nesreći (27. januar) iznad Avganistana stradao Majkl D’andrea, američki obaveštajac koji je direktno odgovoran za ubistvo Sulejmanija. U Velikoj Britaniji 31. januara dogodio se „Bregzit“, ali mu je prethodio „Megzit“, afera u kraljevskoj porodici koju mnogi tumače kao osvetu kraljici zbog podrške izlaska zemlje iz EU. U nizu događaja je i onaj iz 14. januara kada je na zaprepašćenje svih svetskih obaveštajnih službi Putin smenio kompletnu rusku vladu na čelu sa Medvedevim.

KORONA VIRUS IZ LABORATORIJE?

PO mišljenju Vukašinovića, ubedljivo najzanimljivija je situacija u Kini koja se suočava sa najvećim problemima u poslednjih nekoliko decenija i tamo hibridni rat dostiže kulminaciju, a „korona“ virus je politički virus (sumnja se da je nastao u laboratoriji u Londonu,a zatim prenet u zajedničku francusko-kinesku laboratoriju u Vuhanu) koji preti da do kraja destabilizuje Kinu.