Ako se novi koronavirus i pojavi u Srbiji, neće biti smak sveta, jer smo spremni da reagujemo, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.


"Razgovarao sam sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom - bolnice i kasarne, kao i neki privatni objekti biće obezbeđeni za eventualni smeštaj zaraženih koronavirusom", rekao je Lončar za "Kurir".


On je istakao da je bitno da građani ne paniče i da znaju da sve što Srbija radi jeste u dogovoru sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).


Lončar kaže i da u Srbiji niko nije pozitivan na novi virus, kao i da je na Klinici za infektivne bolesti na ispitivanju smešteno dvoje-troje ljudi koji su imali veze sa Kinom.


Pročitajte i:  Građani Srbije, NE PUTUJTE na sever Italije: Preporuka ministarstva zbog širenja korona virusa


"Uveli smo novo pravilo - na svim graničnim prelazima, počev od Batrovaca i ostalih, meri se temperatura beskontaktnim toplomerima svima koji ulaze u Srbiju. Sada se već posebno obraća pažnja, ne samo na putnike iz Kine, nego i iz Italije", rekao je ministar.


On dodaje i da, osim što se srpskim građanima savetuje da ne putuju na sever Italije i u ugrožena područja, oni treba da obrate pažnju i da ne budu u kontaktu s ljudima koji dolaze iz tih područja.SRBIJA DOBRO PRIPREMLjENA ZA KOVID-19


Direktor SZO za Evropu dr Hans Kluge, koji je doputovao u posetu Srbiji, ocenio je da je naša zemlja vrlo dobro shvatila pripravnost za pojavu koronavirusa.


"Ovog meseca tim za vanredne situacije SZO u Srbiji je vrlo blisko sarađivao s nacionalnim ekspertima na proceni spremnosti međunarodnih aerodroma i zdravstvenih ustanova za suočavanje s virusom. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da su povratne informacije koje smo dobili od naseg tima veoma pozitivne", rekao je Kluge za "Politiku".


Tokom 2018. godine, kako objašnjava, međunarodna nezavisna grupa za evaluaciju ocenila je kapacitet Srbije da spreči vanredne i krizne situacije u vezi sa zdravljem, da ih otkrije i odgovori na njih u skladu s Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom.


"Ta procena je pokazala da je vaša zemlja dobro pripremljena da se suoči sa svim tipovima opasnosti i vanrednih situacija u vezi sa zdravljem, uključujući i izbijanje epidemije koje predstavljaju opasnost po zdravlje u svetskim razmerama", rekao je on.


Kluge naglašava da infektivne bolesti ne poštuju granice i da nijedna zemlja nije imuna na ulazak virusa korona.


Prema njegovim rečima, istraživanje za izradu vakcine protiv virusa korona je u toku pa će klinička ispitivanja moći da počnu za tri-četiri meseca.


Tokom boravka u Srbiji Kluge će se sastati sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, a planirano je potpisivanje sporazuma o saradnji.


"Reč je o mapi puta za naš zajednički rad tokom naredne dve godine koja će podići našu saradnju na novi nivo", rekao je on.


Sa premijerkom Anom Brnabić će razgovarati o napretku koji Srbija ostvaruje i izazovima s kojima se susreće u zdravstvenom sektoru, a vrhunac posete će, kako kaže, biti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.