Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas sa članovima delegacije, a u okviru zvanične posete Belorusiji, "558. avio remontni zavod" u Baranovičima, u kome se vrši generalni remont i modernizacija četiri aviona Vojske Srbije MiG-29 koje je Belorusija donirala Srbiji.

Vulin je izjavio da se sve odredbe Tehničkog sporazuma postignutog između dva predsednika, Aleksandra Vučića i Aleksandra Lukašenka, sprovodi onako kako je predviđeno i kao što je potpisano.

"Kada završimo generalni remont naših letelica, možemo da kažemo da smo dobili aparate kojima je značajno produžen životni vek i da će još dugo moći da čuvaju naše nebo. Proces modernizacije se izvodi paralelno, priprema se sve ono što je potrebno da se instalira na naše aparate i sve se sprovodi u skladu sa rokovima", rekao je Vulin, prenosi Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije može biti veoma zadovoljna kvalitetom radova koji se izvode u Belorusiji.

"Naši piloti i naši stručnjaci će vrlo brzo doći da provere kako je ovo urađeno, kao i da izvrše tehnički prijem", naveo je Vulin.

Ministar se tokom posete Belorusiji sastao i sa prvim zamenikom predsednika Državnog vojnoindustrijskog komiteta Belorisije i kopredsednikom Zajedničke srpsko-beloruske komisije za vojnotehničku saradnju general-majorom Igorom Demidenkom, sa kojim je razgovarao o realizaciji projekata i poslova u okviru vojnotehničke saradnje.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović izjavio je da je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pored sagledavanja napretka na remontu i modernizaciji aviona MiG-29, danas sa domaćinima razmotrila realizaciju i drugih projekata u okviru vojnotehničke saradnje Srbije i Belorusije.

"Ministarstvo odbrane Srbije i Državni komitet za vojnu industriju Belorusije u poslednje tri godine vrlo intenzivno sarađuju i na drugim projektima. Mi imamo Zajedničku vojnotehničku komisiju koja dosta intenzivno radi. Inicirano je više projekata i ovde smo mogli da vidimo napredak u realizaciji projekata koji se tiču saradnje po pitanju bespilotnih letilica, remonta i moderizacije PVO tehnike, a u planu su još neki projekti koji će biti realizovani u narednim mesecima", rekao je Miloradović.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković naglasio je da remontovani "migovi" mnogo znače za Ratno vazduhoplovstvo i Vojsku Srbije.

"Uvođenjem u operativnu upotrebu podićićemo nivo sposobnosti za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora, kao i mogućnosti za izvođenje letačke obuke i svakako mogućnosti za izvođenje operacija PVO", rekao je Žarković.

Generalni direktor "558. avio remontnog zavoda" u Baranovičima Pavel Pinigin izjavio je da je danas sa ministrom Vulinom i članovima delegacije obišao sve pogone, gde su mogli da vide kako se odvija remont delova za avione Vojske Srbije.

"Svi radovi vrše se u skladu sa ugovornim obavezama, tehnološkom dinamikom i tehničkom dokumentacijom. Sva četiri aviona Vojske Srbije su u procesu remonta, rade se svi delovi za avione i vrši se priprema kompletne dokumentacije. Očekujem da će već krajem septembra ili početkom oktobra biti izvršen prvi probni letovi, a onda će uslediti procedura predaje aviona Srbiji", izjavio je Pinigin.

On je dodao da se u Zavodu u Baranovičima godišnje izvrši remont od 20 do 40 vazduhoplova.