SAMOSTALNI umetnici koji poslednjih godina odlaze u penziju žive na ivici bede. Zbog niskih osnovica za doprinose, koje su smanjene 2006. godine, penzioni čekovi nekih slikara, vajara, pisaca, glumaca retko prelaze 30.000 dinara, a neki dobijaju tek nešto više deset hiljada mesečno.

Na ovaj problem već duže vreme upozorava istaknuti umetnik Miroljub Filipović Filimir, ali, po svemu sudeći, ni njega, ni njegove kolege niko ne "čuje".

- Samostalni umetnici su pali na najniže grane - kaže Filipović za "Novosti". - Većina mojih kolega je u penziju otišla sa "milostinjom", a neki izuzetni slikari život provode u bedi.

Kao problem, Filipović navodi i da se status istaknutog umetnika više ne priznaje.

- Po starom zakonu bilo je pravilo da im se uplaćuje dvostruka osnovica, ali je to ukinuto - objašnjava naš sagovornik. - Sada su svi jednaki i gradske vlasti svima uplaćuju najniže doprinose. Pritom, sve je to sa zakašnjenjem, a kamate idu na račune umetnika. Pre odlaska u penziju svi smo morali da platimo te kamate.

Filipović kaže da se godinama bore da se ta dugovanja otpišu. Jedini ustupak koji su dobili su, kako tvrdi naš sagovornik, prazna obećanja.

- Samostalni umetnici koji su u penziju otišli sa punim stažom primaju oko 31.000 dinara - kaže Filipović. - I to je nedovoljno. Sa tim novcem jedva da mogu da prežive, ali ne i da opušteno stvaraju. Umetnik sa 65 godina je u najzrelijem dobu, kada može mnogo da pruži, ali opterećen egzistencijalnim problemima teško da može da radi.


PROČITAJTE JOŠ: Dalibor Jevtić najavio POMOĆ PORODICI MENKOVIĆ kojoj su lokalne kosovske vlasti porušile kuću

Ima puno "samostalaca", ali naš sagovornik tvrdi da su njegove kolege - slikari u najtežoj poziciji.

- Mi smo u najtežoj situaciji, jer smo prinuđeni da se oslonimo na tržište umetničkim delima koga nema - kaže Filipović. - Da ga ima, razumljivo je da bismo sebi uplaćivali doprinose. Ali, kome da prodamo slike kada u Ulusovoj galeriji već nekoliko godina niko sliku kupio nije. Strašno je što za nas umetnike nema razumevanja. Ako je već država priznala profesiju samostalnog umetnika, mora omogućiti i povoljnije uslove. Evropske države poput Nemačke, dotiraju samostalne izložbe svojih samostalnih umetnika, dok kod nas slikare "reketiraju" svi.

Filipović je uveren da ni dodela posebnih priznanja umetnicima za veliki doprinos nacionalnoj kuturi i kulturi nacionalnih manjina, tzv. nacionalnih penzija neće poboljšati položaj samostalnih umetnika:

- Nacionalne penzije će dobiti dvadesetak umetnika, a samostalaca je mnogo više. Pritom, spisak dosadašnjih dobitnika je nacionalna sramota, a ne ponos. Svako je mogao da dobije taj dodatak - zaključuje Filimir.


TRAŽE STATUS SPORTISTA

- NASUPROT umetnicima, sportisti kad osvoje medalju dobijaju od 10.000 do 30.000 evra jednokratno i pravo da od 40. godine dobijaju po sto hiljada mesečno - kaže Filipović. - A mi, koji takođe promovišemo našu zemlju u svetu, ne dobijamo skoro ništa ni sa 65 godina. Ako može da se da novac sportistima, može i nama.