Vučić obišao Kliniku za infektivne bolesti: Ovaj objekat 100 godina niko nije obnavljao, srećan sam što sada radimo ovo; Petina budžeta ide za zdravstvo

Novosti Online/Tanjug

sreda, 19. 02. 2020. u 10:24

Вучић обишао Клинику за инфективне болести: Овај објекат 100 година нико није обнављао, срећан сам што сада радимо ово; Петина буџета иде за здравство

Foto Z. Jovanović

Predsednik konstatovao da je ovo "objekat u najgorem stanju od svih zdravstvenih ustanova"
Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas radove na rekonstrukciji Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Vrednost radova, započetih 17. januara, je pet miliona evra, a tri zgrade koje pripadaju Infektivnoj klinici biće obnovljene do marta naredne godine.

U drugoj fazi prijekta planirana je izgradnja još jednog objekta, a za to će, prema najavama, biti izdvojeno 15 miliona evra.

Postojeće tri zgrade stacionara, koje će dobiti novi izgled, izgrađene su 1926. godine.

To je jedina civilna infektološka ustanova na teritoriji grada Beograda i okoline i pokriva oko tri miliona stanovnika.

Predsednik je primetio da je Infektivnoj klinici bila neophodna obnova, te da su se pacijenti sa pravom žalili, jer upravo ta klinika mora da bude najčištija.

Vučić je dodao i da toj bolnici nedostaje još 10-ak lekara i 20 medicinskih sestara.

Predsednik Vučić je istakao da 94 godine ništa na ovom objektu, koji je izgrađen 1926. godine, nije rađeno.

Vučić je konstatovao da je ovo "objekat u najgorem stanju od svih zdravstvenih ustanova".

- Samo na jednom delu je rađeno 1981. godine. 100 godina niko nije ništa obnavljao i srećan sam što sada radimo ovo. Ovo je jedna od bolnica u Srbiji koja je u najlošijem stanju. Verujem da ćemo do aprila sledeće godine sve završiti. Sve ovde se renovira – rekao je predsednik Vučić.

Kako je predsednik rekao pet miliona evra uloženo je u rekonstrukciju bolnice.

- Infektivna klinika će za nešto više od godinu dana biti jedna od najboljih i najlepših boilnica u Srbiji. Potrebno nam je novih 10 lekara kako bi bolnica dobro funkcionisala – rekao je Vučić.

Vučić je nakon obilaska bolnice rekao da je ovo jedna od naružnijih bolnica, kao i da prozori datiraju još iz 1926. godine.

- Krećemo u rušenje i izgradnju Infektivne klinike u Beogradu. To je klinika u najgorem i najlošijem stanju u Beogradu. To je sve stolarija iz 1926. godine, nije menjano 94 godine. Doneli smo odluku da pored kompletnih sređivanja Kliničkih centara idemo i u izgradnju novih klinika da naša deca i naši stari dobiju adekvatno lečenje – rekao je Vučić.

Kako je Vučić rekao mnogo je uloženo u opremu za klinike u Srbiju.

Istakao je da u Klinici nedostaje još 10 lekara, kao i 20 medicinskih sestara.

-Dobre se stvari odvijaju. Ovo je velika i važna stvar za celu Srbiju - primetio je on.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objasnio je potrebu za kompletnom obnovom i time što je zgrada imala veoma lošu izolaciju, dotrajale cevi, pa je, uprkos krečenjima i stalnim radovima, voda "probijala".

Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije je jedna od ustanova ove vrste u zemlji koja radi 24 sata, svakog dana tokom cele godine i bavi se lečenjem obolelih od infektivnih bolesti ili osoba sumnjivih na infekciju.

Infektivna klinika tokom radova nije prestajala sa radom.

Klinika ima 154 postelje i godišnje se u njoj bolnički leči više od 2.500 pacijenata, a ima i oko 40.000 pregleda godišnje.

Foto Z. Jovanović


O pacijentima brinu 132 medicinske sestre i tehničara i 35 lekara.

Ova zdravstvena ustanova osnovana je odlukom 1926. godine i od tada funkcioniše kao samostalna stručno - obrazovna institucija. Klinika posluje u sastavu Kliničkog centra Srbije.

Referentna je ustanova za oblast infektologije u stručnom i naučno – istraživačkom radu za celu zemlju. Klinika je ušla u sastav Kliničkog Centra Srbije među prvima, njegovim osnivanjem.

ZA LEČENjE DECE IZDVAJAMO DESET PUTA VIŠE NEGO 2012.

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da ne može da prihvati kritike da Srbija donira novac drugim državama, a da ne ulaže dovoljno u nabavku lekova za multipla sklerozu i retke bolesti, kao i za bolesnu decu, ističući da se sada ulaže desetostruko više nego pre 2012. godine.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara kako je odlučeno da je prioritet države da donira oko 30 miliona evra drugim državama, u odnosu na lečenje bolesnih, rekao da je podrška države bolesnoj deci desetostruko veća sada nego 2012. godine.

"Ne prihvatam kritiku da neko ne može da pomogne deci, a naša podrška je desetostruka veća i moj apel je da bude još veća i da se pomogne većem broju ljudi", rekao je Vučić i dodao da se danas ulože deset ili dvadeset puta više u lečenje multipla skleroze.

On je rekao da je važno da se pokuša da se pronađe rešenje za svako dete i čoveka i dodao da na dnevnom nivou, kada se nešto pojavi na internetu, i lično zove ministra zdravlja i moli da se detetu pomogne.

"Naša drastično veća podrška, pre svega deci i drugim obolelima, pokazuje koliko smo napredovali u smislu solidarnosti i podrške u društvu, čak i u odnosu na neke druge zemlje. Onoliko koliko možemo, toliko se prostiremo", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara kako je odlučeno da je prioritet države da donira oko 30 miliona evra drugim državama, u odnosu na lečenje bolesnih u Srbiji, Vučić je rekao da je ponosan na to što je Srbija pomogla Republici Srpskoj.


Vučić je upitao i zasto niko 94 godine nije obnavljao Infektivnu kliniku, gradio nove moderne kliničke centre.

"Vi danas pokušavate da nas kritikujete zato što smo bili vrlo uspešni da obezbedimo mnogo više novca nego sto su nesposobni mogli da urade u ranijem periodu", rekao je Vučić nakon obilaska radova na Infektivnoj klinici u Beogradu.

On je apelovao i na ministra zdravlja i vladu da uvek usmere sve na pojedinca, na lečenje građana i da se poveća procenat korišćenja inovativnih lekova i za multiple sklerozu i druge bolesti.

"Sve sto možemo da uradimo a da ne ugrozimo budžet. Uveren sam da ćemo moći dodatno da pomognemo u periodu koji dolazi", rekao je Vučić.

Foto Z. Jovanović

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se par decenija ništa nije ulagalo kad je reč o lečenju multiple skleroze i da 2012. godine kod nas nije postojao nijedan lek za retke bolesti.

"Ako neko misli da možete preko noći da rešite probleme i nabavite inovativne lekove, to nijedna država na svetu ne može", rekao je Lonačar.

On je istakao da se odluke o nabavci lekova ne donose politički, već ih donose najbolji i najeminentniji stručnjaci.

"Stručnjaci na osnovu onoga koliko država zaradi odgovornom politikom odlučuje o nabavci lekova", rekao je Lončar.

VUČIĆ: PETINU BUDžETA DAJEMO ZA ZDRAVSTVO

Obnove Klinike za infektivne i tropske bolesti je velika stvar za celu zemlju, jer je ova bolnica važna za celu Srbiju, poručio je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da država čak petinu budžeta izdvaja za zdravstvo.

"Najružnija i zgrada u najlošijem stanju, u kojoj smo pružali zdravstvene usluge građanima, u najtežim uslovima, konačno ide u prošlost", podvukao je Vučić nakon što je obišao radove na obnovi klinike.

Predsednik je istakao da država izdvaja ogroman novac za zdravstvo, odnosno gotovo petinu budžeta - 20 do 21 odsto.

"Ogroman je naš trud, naša energija. Mnogo plaćamo, ulažemo, i to je kod nas desetostruko jeftinije nego u razvijenijim zemljama. Ali, to košta državu. Na plate u zdravstvu nam ide 950 miliona, a još 1,2 milijarde na drugo, na lekove, potrošne materijale...", rekao je Vučić.

Foto Z. Jovanović

Istakao je da su ostvarene i značajne uštede u nabavci lekova, kao i da država nikada više novca nije izdvajala za lečenje dece u inostranstvu, iako se, ističe, trudi da im ovde obezbedi najbolje uslove za lečenje.

"Mnogostruko više dajemo danas nego ranije", podvukao je Vučić.

Značajna ulaganja u države u zdravstvo ilustrovao je podatkom da je to skoro pa duplo više od budžeta Republike Srpske, i više od budžeta Crne Gore.


"Vidi se da se trudimo da stanje popravljamo. Ovde, na Infektivnoj, svi lekari i medicinske sestre zaslužili su orden, radili su u nemogućim uslovima", rekao je predsednik Srbije.

Ukazao je da klinika nije rekonstruisana od izgradnje 1926. godine i da sva stolarija nije menjana od tada.

"Stanje je bilo užasno i, u skladu sa odlukom o velikom sređivanju u zdravstvu, odlučili smo da, pored izgradnje kliničkih centara, idemo sa izgradnjom novih klinika koje treba da promene životni standard stanovništa, da pokažemo koliko smo uspešniji i kolikom brzinom napredujemo, da deca i stari mogu da dobiju pristojno lečenje, kakvo zaslužuju", rekao je Vučić.

Foto Z. Jovanović

Ponovio je da je u obnovu Infektivne klinike uloženo pet miliona evra, a da će radovi biti gotovi u aprilu sledeće godine.

Podsetio je da se nedaleko od klinike, gradi novi KCS, kao i da je već mnogo novca uloženo u opremu, "Iks", Gama nož, akceleratore....

"To su važne stvari. Infektivna klinika je od značaja za celu Srbiju, posebno kada imate u vidu da je moguće pojavljivanje različitih virusa, zaraznih bolesti... Ako postoji neka zgrada i klinika da je bila toliko prokazana u javnosti, to je Infektivna, koja je stvarno bio užasna", rekao je Vučić.

Dodao je da je važno da je sada ta bolnica došla na red.

"Želimo da napravimo da ovde sve bude novo, unutra moderni instrumenti, oprema da bude čisto, da se ponosimo time", dodao je predsednik.

Preneo je i da Infektivnoj nedostaje 10 lekara i 20 medicinskih sestara, na čemu će se, ističe, raditi.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (59)

Marija

19.02.2020. 10:40

Ulaganje u zdravstvo je od neprocenjivog znacaja za kvalitetno lecenje gradjana!

Vanja

19.02.2020. 10:49

Ovo je samo jedan od projekata koji se realizuje. Ovaj objekat je bio u bas losem stanju i dugi niz godina cekao rekonstrukciju posle koje ce izgledati svetski. Ogromna sredstva se ulazu u zdravstvo. Samo napred!!!

Gaga

19.02.2020. 10:54

Srbija je sada ekonomski jaka, pa može da ulaže i u ovako bitne projekte.

Raca Milosavljevic

19.02.2020. 10:55

... zaista cudno da nije obisao kliniku pre tridesetak godina kada je bio u vlasti ... zivi u Beogradu a da to tek sada zna kada je klinika sagradjena i u kakvom je stanju ...

Nenad

19.02.2020. 11:01

Skoro punih 100 godina niko ništa nije pipnuo na ovoj zgradi.Krajnje je vreme bilo da se pristupi njenoj detaljnoj rekonstrukciji i dogradnji i da to liči na savremenu bolnicu.

Ale

19.02.2020. 11:04

Predsednik pomno prati radove na renoviranju infektivne klinike koja će biti najmodernije opremljena za pružanje usluga našim građanima.

Ivana

19.02.2020. 11:06

Lepo je sto vlast posvećuje paznju najbitnijim stvarima u ovoj zemlji jer je zdravlje na prvom mestu.

Zoran

19.02.2020. 11:07

Srbija time sto kostantno gradi i rekonstruise zdravstvene ustanove ulaze u svoju svetlu buducnost.

Aleksa

19.02.2020. 11:07

Tako u treba, moramo ulagati u zdravstvo jer je zdravlje coveku najbitnije.

Tija

19.02.2020. 11:07

Srbija je krenula od 0 da iz oblasti zdravstva sve pokrene ! Svedoci smo da se ulaze u rekonstrukcije,izgradnje bolničkih objekata,KC,obnovaa Doma zdravlja. Jako vazno za buducnost !

Hrelja Mario

19.02.2020. 11:09

Konačno su svi oni apeli urodili plodom! Infektivna klinika je bila u očajnom stanju, i konačno je došla na red da se rekonstruiše!

Milojko

19.02.2020. 11:17

Infektivna klinika unatoč teškim dugogodišnjim uslovima nije prestajala sa radom,zaslužuje svu pažnju.

Milica

19.02.2020. 11:24

Zdravstvo nam je veliki i glavni prioritet. Moramo da radimo na tome i da zadržimo naše medicinske sestre i lekare kako ne bi odlazili u inostranstvo.

Djordje

19.02.2020. 11:25

Posetite sanatorijum u Banji Koviljaci da vidite koja je bolnica u najgorem stanju realno

DejanM

19.02.2020. 11:28

Ovo je pre svega vredno svakog poštovanja. Srbija ulaže u zdravestveni sistem što će nam omogučiti bolje i sigurnije lečenje našeg naroda u našoj zemlji.

Jovan

19.02.2020. 11:31

Vazna je volja i dovoljno sredstava i Srbija ce biti jos lepsa, jos bolja i jos razvijenija.

Stojan

19.02.2020. 11:36

Nakon završetka radova, Infektivna klinika će ispunjavati svetske standarde.

plavicuperak

19.02.2020. 11:45

Ovi radovi su bili neophodni, dosli su na red kao sto ce i sve ostalo doci. Samo napred

Gorštak

19.02.2020. 11:45

Sasvim u skladu sa sloganom "Za našu decu". Očekujemo da će radovi biti brzo okončani i da će Klinika uspešno raditi.

OM

19.02.2020. 11:45

Žalosno je što je ovaj segment zdravstva jedan vek bio zapostavljen, a danas smo svesni koliko je on veoma značajan.

Kata

19.02.2020. 11:49

Za zdravstvene radnike i pacijente treba stvoriti najbolje uslove za rad i lečenje.

Nina

19.02.2020. 12:11

Infektivna je znacajna ne samo za Beograd nego za celu Srbiju i zbog toga mi je veoma drago sto je ulozeno u njeno obnavljanje.

друг Чабор

19.02.2020. 13:13

да нисте дали милион евра за Нотрдам или два за земљотрес у Албанији....могли смо нову болницу да изградимо, а не стару да обновимо!

zuzu

19.02.2020. 14:07

U Srbiji se i te kako brine o zdravstvu, jer je zdravstvo u prošlosti dovedeno do uništenja, sad se ponovo zdravstveni sistem podiže na najviši mogući nivo.

Hedona

19.02.2020. 18:09

Infektivna klinika je pravo ruglo, drago mi da se posle 100 ova bolnica renovira. Prave katakombe,drago mi je da će se rekonstruisati i izgraditi još jedna. Bolnica za Infektivne bolesti izgleda stvarno zastrašujuće.

Stasa

19.02.2020. 18:56

Veoma sam ponosna na ova ulaganja u nase zdravstvo, veoma su znacajni uslovi lecenja, i drago mi je kada je zdravlje naroda na prvom mestu.

Ana

19.02.2020. 19:18

Drago mi je sto se rekonstruise ova i sto ce izgraditi jos jedna. Vazne investicije.

radoslav

19.02.2020. 20:08

ta bolnica izgleda kao iz horor filmova drago mi je da se napokon renovira.

Mika

19.02.2020. 22:03

Konacno je doslo vreme da se i ona renovira, bila je gora nego ona u horor filmovima! Svaka cast na investicijii!

Nena

20.02.2020. 07:15

Sada će Klinika za infektivne i tropske bolesti dobiti totalno nov i savremen izgled što je za svaku pohvalu.

Mici

20.02.2020. 07:57

Здравље је приоритет сваког човека, а здравље наше деце је нешто што мора да буде највећи приоритет. Србија са Вучићем на челу чини Србију здравијом, лепшом и сигурнијом за живот свих нас, а што је још битније, за живот наше деце.

Srna

20.02.2020. 08:00

Veoma znacajno ulaganje u zdravstvo. Tako se vodi ozbiljna politika i pokazuje gradjanima da se brine o njima i njihovom zdravstvenom stanju i bezbednosti!

jelena

20.02.2020. 08:08

U zdravstvo treba da se ulaze neprestano, ljudski zivot i zdravlje nemaju cenu.

gr

20.02.2020. 08:20

Napokon, ova investicija se čekala godinama, i da najzad ova klinika bude u potpunosti bude osposobljena za pružanje pomoći bolesnicima.

Mira

20.02.2020. 08:24

Svaka cast na investiciji! Ova rekonstrukcija ce pruziti odlicne uslove za rad.