Premijerka Ana Brnabić rekla je danas u Briselu da je optimista po pitanju nove Evropske komisije, jer je predstavila novu metodologiju i investicioni plan za Zapadni Balkan koji predstavlja konkretnu podršku za dalje napredovanje ka Evropskoj uniji.


Brnabić je kazala da će investicioni plan biti predstavljen na Samitu u Zagrebu, navodeći da će mnogo značiti za sve građane Srbije.


"Ako razgovaramo o regionalnom povezivanju i stabilnosti, jedna od osnovnih stvari je infrastrukturno povezivanje. To je izuzetno skupo, a Srbija je napravila jedan napor u prethodnim godinama da uloži velika sredstva, posebno u koridore i auto-puteve", rekla je Brnabić.


Premijerka je podsetila da je završen koridor 10, tako da, kako kaže, danas preko Srbije od Mađarske i Hrvatske do Bugarske i Severne Makedonije postoji kompletan auto-put.


Gradi se, navela je, i koridor 11, a očekuje i da krajem godine započne izgradnja auto-puta ka Prištini, Tirani i luci Drač.


"Paralelno sa tim treba da ide i povezivanje železnicom. Sve je to izuzetno skupo. Ukoliko bismo za to dobili veću finansijsku podršku od EU kroz investicioni plan, to bi bilo fantastično i nama bi bi omogućilo da se razvijamo brže”, rekla je premijerka.


Brnabić je dodala da investicini plan treba da se odnosi i na energetiku i zaštitu životne sredine.


"To je podrška koju možemo da očekujemo, ali videćemo u Zagrebu. To je nešto o čemu smo mi pričali”, kazala je Brnabić.


Kako je rekla, nada se da je to jedan novi početka, ne samo za Srbiju, već za ceo Zapadni Balkan.


Pročitajte još: Brnabić: Plate će rasti i u narednim godinama


Brnabić je kazala da je stabilnost Zapadnog Balkana važna za dalji ekonomski razvoj i da se Srbija zalaže za otvaranje poglavlja sa Severnom Makedonijom i Albanijom.


Primetila je i da postoji podrška “mini šengenu” i to je, kaže, jasna poruka svima u regionu da se priključe, a vrata su otvorena.