Aleksandar Kalaba i još trojica Srba su večeras direktnim letom iz Frankfurta stigli u Beograd. Njih četvorica su proveli dve nedelje u karantinu u Francuskoj, pošto su evakuisani iz žarišta korona virusa.

Dvadeset minuta posle ponoći na terminalu gde su dolazni letovi, četvorica Srba su prošla kroz vrata. Upitani su za prve utiske.

- Fenomenalan osećaj - rekao je Kalaba. - Drago nam je da smo tu. Umorni smo, ne zamerite. Zaista, hvala našoj ambasadi i Ministarstvu spoljnih poslova. Bez lažne patetike, zaista su se brinuli za nas.

Aleksandar je otkrio da je njihov povratak organizovan teškom mukom, ali da im posle karantina, ipak, ništa nije bilo mrsko.


- Imali smo ograničeno kretanje. Imate sok, kafu, ali ne možete ništa da radite. Mogu da kažem za karantin da je malo lakši zatvor. Mi smo ipak, pokušali, na sve načine da prekratimo vreme. Pili smo kafu, ali su se plašljivi Kinezi, žalili na nas. Dobro je. Sve je prošlo.

Posle svega, Aleksandar se poverio i rekao da li će opet ići u Vuhan i koliko im je nedostajala porodica.

- U Vuhan sigurno ne. Oni će dugo tamo imati problem. Ipak, u Kinu ću sigurno ići. Znate, mi smo navikli na ovakav način života. Daleko smo od porodice, radimo i znamo kako sve teče.

Sa ostalim Srbima se odlično slagao.

- Ni jednu zamerki na momke nemam. Dok smo bilu u karantinu, čudom, nismo imali nijednu nesuglasicu. Malo čudno za nas, ali je tako.


Kalaba je imao puno živaca za okupljene novinare , ali je jedva čekao kada će otići kući.

- Dobio sam dojavu da mi je ćerka koja ima pet godina nacrtala čak 12 crteža - završio je Aleksandar.