Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurić izjavio je danas da srpski narod nikada neće zaboraviti poginule pre 19 godina u terorističkom napadu na autobus "Niš ekspresa" u mestu Livadice, kod Podujeva na Kosovu i Metohiji.


"Smrt dvanaestoro i ranjavanje četrdeset troje naših sunarodnika u Livadicama bilo je vrhunac stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a osim počinilaca, deo krivice za ovaj sunovrat civilizacije snosi i međunarodna zajednica, koja je u tom trenutku vršila civilnu i vojnu upravu u našoj južnoj pokrajini", istakao je Đurić u saopštenju za javnost.


On je podsetio da do danas niko nije pravosnažno osuđen za taj zločin, iako postoje čvrste indicije o tome ko stoji iza napada, i ocenio da u ovom trenutku "ni u Prištini ni u međunarodnim centrima moći očigledno ne postoji volja da se ta nepravda ispravi".


Đurić je naglasio da su Srbi "i danas na Kosovu i Metohiji građani drugog reda i izloženi raznim vidovima diskriminacije, pritisika i zastrašivanja, jer mržnja koja je odnela živote naših sunarodnika u Livadicama i dalje živi".


Foto Tanjug/S. Radovanović"Politički predstavnici albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, ako žele da grade društvo na zdravim osnovama, moraju prestati da u zaborav guraju i zataškavaju ovaj i mnoge druge zločine nad bespomoćnim pripadnicima srpskog naroda, jer bez te vrste suočavanja s prošlošću, neće biti ni međunacionalnog pomirenja, ni bolje budućnosti za albanski narod", zaključio je Đurić.