Zabrinjavajući podaci: Jedna trećina internet korisnika su deca

Tanjug

10. 02. 2020. u 22:28

Забрињавајући подаци: Једна трећина интернет корисника су деца

Ilustracija / Foto Depositphotos

Najčešće aktivnosti dece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara

U utorak, 11. februara se širom sveta obeležava Dan za bezbedniji internet, a prema podacima UNICEF-a, deca čine jednu trećinu od ukupnog broja internet korisnika.

Među najčešće rizike kojima su deca izložena spadaju prikupljanje ličnih podataka, lažne vesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima, saopštila je digitalna agencija Namics.

UNICEF-ovo istraživanje "Bezbedan internet za celu porodicu" pokazalo je da manje od 10 odsto dece uzrasta od 4 do 8 godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka deca pristupe internetu i pre svoje treće godine.

Kako je navedeno, najčešće aktivnosti dece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara.

Podaci pokazuju da 80 odsto školaraca provodi slobodno vreme uz igrice, te prema tome, ističu, digitalna tehnologija aktivno učestvuje u oblikovanju načina na koji deca komuniciraju i na koji se druže.

Pročitajte još - Svetski dan interneta: Na današnji dan poslata prva elektronska poruka

U Namics-u smatraju da se odgovori na izazove digitalne revolucije nalaze u podizanju svesti o internetu, bezbednosti u onlajn sferi, kao i širenju digitalne pismenosti, koja podrazumeva saradnju roditelja, učitelja i drugih koji se bave edukacijom dece sa predstavnicima industrije i donosiocima odluka.

Dan za bezbedniji internet je kampanja počela je 2004. godine i obuhvata najrazličitije teme, od sajber maltretiranja do korišćenja društvenih mreža.

Obeležava se u više od 150 država širom sveta i fokusira se na aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži.

Pod sloganom "Zajedno za bolji internet", kampanja ima za cilj da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi, a ove godine posebno je usmerena na bezbednost dece na internetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)