GORNjI MILANOVAC, IVANjICA, ČAČAK – SNAŽNA vejavica, snežni nanosi koji prelaze visinu od metra bukvalno su odsekli od sveta nekoliko hiljada meštana suvoborskih, maljenskih, golijskih i javorskih sela, a većina njih od srede ujutru nema ni električnu energiju. Putevi su neprohodni u Koštunićima, Teočinu, Pranjanima, Kamenici i Bogdanici. Ništa bolja situacija nije ni na padinama Maljena gde su Gojna Gora i Tometino zavejani u smetovima, a autobus koji je saobraćao iz Čačka prema Kamenici stao je na pola puta.

- Ovakvu vejavicu i kijamet ne pamtim. Auto mi je zavejan na pet kilometara od kuće i do kuće sam morao da pešačim po dubokom snegu. U našem selu ima dosta dece, veliki broj starih i bolesnih, bez struje smo od 16 časova, stoka je u mraku, ne možemo ni da je pomuzemo, a kamoli da predamo mleko. U ovakvim uslovima dosta nam je boravak otežan. Kamioni koji su pokušali da očiste put ostali su zavejani na usponu ka Suvoboru i oko Družetića i Pranjana, dok je jedan kamion omašio pravac čak dva kilometra – rekao je Boško Milovanović iz Pranjana.

PROČITAJTE JOŠ - Mećava blokirala 10 vozila, među zavejanima i trudnica: Hitna pomoć i vatrogasci u akciji spasavanja

Teška situacija je i na teritoriji ivanjičke opštine, gde su i centar grada kao i okolna sela okovana snegom. Novi problem sa kojim se suočavaju meštani jeste nestanak struje, jer je olujni vetar pokidao kablove na dalekovodima.

Usled jakog vetra došlo je do kvara na niskonaponskoj mreži i bez struje je ostalo 2.200 Ivanjičana. U mraku je trenutni deo grada, ali i planinska sela Močioci, Kušići, Srednja Reka, Brezova. Nadležne ekipe nisu u mogućnosti noćas da saniraju kvar usled vremenskih neprilika. Sneg uz jak vetar neprestano pada, tako da će se sa sanacijom kvara nastaviti ujutru uz pomoć motornih sanki, jer drugačije se ne može doći do pokvarenih dalekovoda – kazao je Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Snežni nanosi u pojedinim zabačenijim selima u ivanjičkom kraju dostižu visinu i do metar i po. Mnoga domaćinstva su blokirana, a pristupni putevi zavejani. Glavne saobraćajnice prema Goliji, Javoru i Mučnju su pod snegom i nadležni apeluju da ne treba kretati na put.

U sredu veče su i delovi Čačka po nekoliko sati bili bez struje zbog jakog vetra.KOPAONIK POD OLUJNOM MEĆAVOM, VETAR DUVA 80 KM/H

Na putevima ka najvećem srpskom ski-centru, Kopaoniku, jak vetar stvara snežne nanose, a na vrhovima planine dostiže čak 90 kilometara na čas, zbog čega su pojedine žičare zatvorene.

Kako javlja RTS, ekipe "Kruševac puta" su od sinoć na terenu.

Od juče popodne na Koponiku je palo dodatnih 15 centimetara snega, a trenutna visina snežnog pokrivača je 66 centimetara.

Do vikenda se prognozira novih pola metra snega, navodi Javni servis.
U Srbiju je stigla promena vremena i donela padavine, jak vetar i zahladenje.

Narandžasti meteo-alarm najavljen u jugozapadnoj, jugoistočnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji.

Meteorolozi za danas najavljuju kišu, susnežicu i sneg i u nižim predelima.SNEG PRAVI PROBLEME NA TARI: SLUŽBE ČISTE

U Vojvodini od sredine dana, a u centralnim i zapadnim krajevima uveče i tokom noći očekuje se prestanak padavina.

Sa oblacima je stigao i hladniji vazduh - temperatura je za sedam do deset stepeni niža nego prethodnih dana.


Velike količine snežnih padavina u zapadnoj, jugozapadnoj i jugoišočnoj Srbiji prave probleme vozačima na putevima.

Reporter Tanjuga javio je da su vozači na putu od Kaluđerskih bara do Mitrovca na Tari imali probleme tokom vožnje zbog visine snežnog pokrivača i neočišćenog puta.

Iz službe za zimsko održavanje puteva opštine Bajina Bašta, Marko Marković, rekao je Tanjugu da je za sada pročišćen glavni put Bajina Bašta - Debelo brdo - Valjevo, a da je sada na redu čišćenje sporednih pravaca.

"Za sada nema ništa što je hitno za čišćenje, nastavićemo sa čišćenjem i tokom dana i do kraja dana sve će biti očišćeno", rekao je Marković.


Foto: P. Mitić

Prema njegovim rečima, sneg i dalje pada u višim predelima, dok je u nižim predelima slabijeg inteziteta.


Foto: P. Mitić
KIŠA I OLUJNI VETAR U VOJVODINI, JAK VETAR ČUPAO STABLA U KIKINDI

Od podne u Kikindi duva izuzetno jak vetar, pa su udari povremeno dostizali brizinu od 24 metra u sekundi. U parku ispred Sportskog centra “Jezero” vetar je tokom popodneva iz korena isčupao nekoliko stabala.

- Najjači udari dostizali su brzinu od 24 metra u sekundi, a oko 17 sati vetar je duvao brzinom od 14 do 20 metara u sekundi. Čak je i srednja brzina vetra danas izuzeno jaka, čak 14 metara u sekundi. Jak vetar počeo je da duva oko 11,30 sati pre podne i ne smiruje se – rekli su nam na Meteorološkoj stanici u Kikindi.

Slaba kiša padala je samo pre podne, pa su na Metorološkoj stanici izmerili ukupno 0,9 litara padavina. (R.Š.)