Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja još jednom poručuje da se validnost fakultetskih diploma stečenih u Srbiji ne dovodi u pitanje.

Diplome stečene u Srbiji su validne, poručuju iz Ministarstva komentzarišući napise u pojedinim medijima koji su, tvrde, nepotrebno stvorili paniku obmanjujući javnost da "su sve diplome ugrožene".

Ministarstvo tvrdi da je apsolutna neistina, te navodi da validnost diploma ne zavisi od članstva Srbije u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA). "Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije (NAT) je nezavisno telo i Ministarstvo nema nikakvu nadležnost za pitanja nezavisnih tela. Isključiva adresa jesu Upravi odbor i Direktorat nacionalnog tela za akreditaciju", navodi se u saopštenju Ministarstva, koje ponavlja da validnost fakultetskih diploma nije ugrožena.

Inače, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja neprekidno radi na podizanju kvaliteta visokog obrazovanja, pa tako podseća da je 2012. bivši KAPK izabran za punopravnog člana ENQA, a 2017. godine stavljen u status "pod praćenje" kako bi se uočeni nedostaci u primeni Evropskih standarda ispravili.

NAT kao pravni sledbenik bivšeg KAPK nasledio je ovaj status, kažu u Ministarstvu i dodaju da su u međuvremenu promenjeni pravilnici i standardi da bi se otklonile primedbe zbog kojih je bivši KAPK bio "pod nadgledanjem".

Ministarstvo podseća i da su uspostavljene nezavisne petočlane recenzentske komisije koje čine tri profesora, stručnjak iz prakse i student čime je ključna uloga u akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa data recenzentskim komisijama.

"Prilikom donošenja odluke Komisija za akreditaciju ne bi trebalo da promeni mišljenje recenzentske komisije, sem ako nije reč o kršenju zakona, a do sada nije bilo takvih slučajeva", kaže profesorka Jelena Kočović, direktorka Nacionalnog akreditacionog tela (NAT).

NAT je otklonio sve očene nedostatke u cilju zadržavanja punopravnog članstva u ENQA, a da bi u potpunosti integrisali sistem visokog obrazovanja u Srbiji sa sistemom u evropskom prostoru, poštujući standarde propisane od strane ENQA.

"NAT je u oktobru 2019. godine imao spoljašnju proveru četvoročlane komisije recenzenata ENQA i uvereni smo da je NAT dobro predstavio svoje dosadašnje rezultate. U proteklih godinu i po dana urađeno je mnogo na formiranju nove metodologije za akreditaciju i spoljašnju proveru kvaliteta. Da bi dokazali da ne samo da smo formirali novu metodologiju već i da je primenjujemo u praksi ENQA je tražila od nas da pre njihovog dolaska u spoljašnju proveru NAT, dokumentujemo da smo sproveli postupak akreditacije bar pet visokoškolskih ustanova odnosno studijskih programa po toj metodologiji", navodi Kočović.

Ona navodi i za koje je visokoškolske ustanove sproveden postupak akreditacije studijskih programa po novoj metodologiji recenzentskom timu ENQA.

To su Univerzitet Singidunum, Elektrotehnički fakultet Beograd, Elektronski fakultet Niš, Mašinski fakultet Beograd, Fakultet organizacionih nauka Beograd, Matematički fakultet Beograd i Fakultet inženjerskih nauka Kragujevac.

Univerzitet Singidunum je prvi u martu podneo zahteve za akreditaciju svojih studijskih programa, od kojih su dva akreditovana u junu.

Ostali pomenuti fakulteti su podneli zahteve za akreditaciju studijskih programa krajem juna i ti studijski programi akreditovani su početkom oktobra.

Profesorka Kočović zakljulčuje da je nova metodologija omogućila značajno povećanje efikasnosti sprovođenja postupaka akreditacije, te da je imajući u vidu da su te ustanove predale urednu i ozbiljno pripremljenu dokumentaciju, većina studijskih programa svih ovih ustanova je akreditovana u roku od približno tri meseca.

"Treba naglasiti da recenzentski tim ENQA nije imao nijednu primedbu na ove sprovedene akreditacije", dodaje profesorka.

Mediji su pre nekoliko dana objavili da srpske diplome neće važiti nigde u svetu i to zbog propusta prilikom akreditacije visokoškolskih ustanova u Srbiji.

Naime, kako su preneli mediji, zbog propusta prilikom akreditacija našli smo se na udaru Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja.