Koronavirus je uveliko prešao granice Kine. Sa porastom broja obolelih raste i broj pitanja – koje ponašanje je rizično, da li je bezbedno otvarati pošiljku iz Kine, itd. Odgovore na pitanja dali su epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje Beograda.

Kada treba da se izoluje

Svaka obolela osoba sa simptomima respiratornih infekcija treba da ostane kod kuće sve do prestanka povišene telesne temperature. Ukoliko temperatura ne opada posle tri dana ili se pojavi otežano i oslabljeno disanje, neophodno je da obolela osoba konsultuje lekara.

Treba li svi da nosimo hirurške maske

Hirurške maske treba da koriste osobe sa respiratornom infekcijom da ne bi širile dalje infekciju i moraju maske da menjaju na dva sata.

Da li je bezbedno voziti se GSP-om

Prevozom ne treba da se voze obolele osobe. Nakon korišćenja prevoza, obavezno prati ruke toplom tekućom vodom i sapunom.

Treba li na neki poseban način da tretiramo hranu iz Kine

Za sada nema podataka koji bi ukazivali da postoji povećan rizik. Iz predostrožnosti namirnice životinjskog porekla treba termički obraditi.

Šta da radimo ako nam stigne pošta iz Kine

Nema potrebe tretirati je posebno.

Granični sanitarni inspektor Raša Milanov rekao je u emisiji "Oko" da nije pristalica komentara da je virus održiv u tako dugom transportu, a sa tim je saglasna i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

"Prenošenje preko materijala i tkanina je na granici nemogućeg, možemo to isključiti", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Kako da zaštitimo svoj organizam

Dovoljan unos tečnosti, vitamina (sveže voće i povrće), umerena fizička aktivnost, izbegavanje kontakata sa obolelim osobama, obavezna higijena ruku, provetravanje prostorija.

(RTS.rs)