POZDRAVLjAM odluku Hrvatske da deo svog identiteta amblematično obeleži i likom Nikole Tesle, znamenitog Srbina, jer to može da pruži doprinos ideji multikulturalnosti u savremenom značenju.

Ovo je izjavio ministar kulture Vladan Vukosavljević komentarišući film kojim je Hrvatska obeležila svoje predsedavanje EU, a u kom se pojavljuje i Nikola Tesla.

Vukosavljević podseća da se u filmu pojavljuje srpski pronalazač i naučnik, rodom iz mesta Smiljan, na teritoriji današnje Hrvatske.

- U kratkom trominutnom filmu bilo bi nemoguće predstaviti sve Srbe, velikane nauke, umetnosti i kulture, rođene na teritoriji koja danas čini Republiku Hrvatsku, od Ruđera Boškovića preko Ive Vojnovića, Petra Preradovića, sve do Marka Murata i Milutina Milankovića, da pomenem samo neke - ističe ministar Vukosavljević. - Takođe, mogu da razumem i suptilne razloge zbog kojih u filmu svoje mesto ne bi mogao da nađe Sava Šumanović, veliki evropski slikar, rodom iz Vinkovaca. Imajući to u vidu, nesumnjivo je da u ograničenom formatu, Nikola Tesla predstavlja dobar i reprezentativan izbor. Svetskoj slavi ovog Srbina i građanina sveta, svaka vrsta ovakve i slične afirmacije, može samo dodatno da doprinese.


Pročitajte i: Promene u obrazovanju: Brža nostrifikacija, svaki učenik dobija broj koji ga prati još od obdaništa...