Priznanje za našeg genija: Zvanično proglašen trg Nikole Tesle u Nijagari (FOTO)

Tanjug

16. 01. 2020. u 09:06

Признање за нашег генија: Званично проглашен трг Николе Тесле у Нијагари (ФОТО)
Lepa vest dolazi u godini u kojoj škola obeležava dva jubileja

U kanadskom gradu Nijagari zvanično je proglašen Trg Nikole Tesle.

Ime trga proglašeno je proklamacijom koja je 13. januara uručena direktoru Srpske škole "Nikola Tesla" u Nijagari Borislavu Živkoviću i predstavniku Kanadskog Teslinog tehničkog muzeja Nemanji Jevremoviću.

U proklamaciji se ističe da je svojim izumima Nikola Tesla pokrenuo tehnološki napredak, a upravo se u Nijagari desio taj veliki korak za čovečanstvo krajem 19. veka izgradnjom prve hidroelektrane po modelu Teslinog polifaznog sistema.


Danas se skoro sva električna energija na svetu proizvodi po tome principu.


Živković kaže da ta lepa vest dolazi u godini u kojoj škola obeležava dva jubileja - deceniju postojanja i 10 godina obeležavanja Dana Nikole Tesle u Nijagara Falsu.


"Ovaj uspeh nas obavezuje da istrajemo na putu očuvanja našeg srpskog jezika, vere, kulture i tradicije, kao i čuvanju lika i dela najvećeg sina našeg naroda koji je ostavio neizbrisiv trag i na području gde danas živimo", istakao je on.


Ta škola i kanadski Teslin tehnički muzej sredinom prošle godine nadležnim kanadskim institucijama uputili su predlog za naziv Trga Nikole Tesle.

Pročitajte još - Umro je siromašan, ali je bio jedan od najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli: Nikola Tesla - 77 godina od smrti

Zajedničkom saradnjom ove dve značajne organizacije srpske iseljeničke zajednice, koja je treća po brojnosti u Nijagari, rođendan američkog naučnika srpskog porekla 10. jula u ovom gradu se obeležava kao Dan Nikole Tesle.


Cilj udruženja je, kako kaže Borislav Živković, da upravo u Nijagari osnuju Muzej Nikole Tesle.

Foto Tanjug/S.Dančuo

Trt Nikole Tesle, koji obuhvata područje od Teslinog spomenika do stare hidroelektrane, uskoro će biti "vidljiv“ na svim elektronskim prezentacijama i katalozima ovog turističkog mesta, a biće ucrtan u državni katastr, topografske i turističke karte.

Depositphotos

U okviru novog trga je i plato iznad velikog vodopada kojeg godišnje poseti 12 miliona turista iz celog sveta.

Srpska zajednica u Kanadi organizuje brojne manifestacije posvećene naučniku.

Tako se već za 29. februar i 1. mart u Burlingtonu najavljuje "Tesla gala vikend".

Foto Tanjug/S.Dančuo

U tom gradu nedaleko od Toronta pre tri godine je jedan od bulevara koji je povezan sa glavnim autoputem dobio naziv Bulevar Nikole Tesle.

Foto Tanjug/S.Dančuo

Ovaj bulevar i najnoviji trg neki su od više stotina trgova, bulevara, ulica, škola, instituta i spomenika koliko ih je nazvano po Nikoli Tesli na području Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije