Uz novo naoružanje sigurnija stabilnost Balkana: Ministar Vulin o rezultatima svog resora

R. DRAGOVIĆ

29. 12. 2019. u 21:05

Ministar Vulin sumirao rezultate sistema odbrane u 2019. godini: Najviše postignuto u nabavci novog naoružanja. Znatno poboljšan standard pripadnika VJ

Уз ново наоружање сигурнија стабилност Балкана: Министар Вулин о резултатима свог ресора

Ministar Vulin sa saradnicima / Foto Ministarstvo odbrane

ZA nama je teška i dinamična godina, puna izazova, ali i rezultata. Pripadnici Vojske Srbije, i kada je bilo najteže, pokazali su da su spremni da zaštite naš narod i državu.

Ovom ocenom ministar odbrane Aleksandar Vulin sumirao je 2019. godinu i najavio nastavak najvažnijih projekata sistema odbrane - modernizacije i nabavke savremenih sredstava naoružanja i vojne opreme, poboljšanja životnog standarda, obuke i jačanja borbene moći jedinica VS.

Ministar je naglasio da je 2019. godina koju je obeležila nabavka najsavremenije tehnike, koja je domaće Ratno vazduhoplovstvo vinulo među najjače u regionu. Istovremeno, primanja pripadnika sistema odbrane, u januaru i novembru, povećana su čak 18 odsto, što se decenijama nije dogodilo.

- Isporučena su nam četiri helikoptera Mi-35, koje nikada ranije nismo imali, kao i tri letelice Mi-17 i pet "Erbasovih" vazduhoplova H145M. To su sve izvanredna sredstva, o čijim performansama piloti imaju samo reči hvale. Preuzeta su četiri višenamenska lovačka aviona "mig 29" od Belorusije, a u toku je modernizacija postojećih "migova", kao i "orla" i "supergaleba G-4" - referisao je ministar.

Prvi put, kako je rekao, uveden je korektivni koeficijent za letače, čime su plate pilota u Ratnom vazduhoplovstvu izjednačene sa primanjima avijatičara iz MUP-a. U sklopu poboljšanja životnog standarda, vojni vrh je izabrao model da nagrađuje najbolje rezultate, ali i sankcioniše loš učinak pripadnika Vojske. Svi pripadnici su prvi put u istoriji vojske na ovim prostorima dobili osiguranje, koje važi i za vreme provedeno na poslu, ali i van njega. Rešeno je i stambeno pitanje za oko 500 oficira, podoficira i vojnika, a dogodine počinje projekat izgradnje stanova za bezbednjake i u Beogradu.

- Početkom godine počinje opremanje jedinica pešadije po modelu "1.500 plus", a ugovoren je početak serijske proizvodnje i isporuka složenih borbenih sistema. Vojsci će uskoro biti isporučeno još vozila "lazar 3", modernizovani digitalni sistem "oganj", rakete M-18, modernizovani PVO sistem "kub", BOV i "mali miloš" - rekao je Vulin i podsetio da je 2019. rekordna godina po broju uvedenih sredstava naoružanja iz domaćeg razvoja.

Vojska je velike pomake napravila u popuni zaliha, nabavci kompleta uniformi, čizama i prvi put posle mnogo vremena - vojničkih cipela. Komandanti brigada dobili su veću slobodu u odlučivanju, a u potpunosti je ispunjen i plan domaćih i međunarodnih vežbi, koje su izvođene i sa vojskama Istoka ali i Zapada. Kraj godine obeležilo je podizanje 63. padobranskog i 72. specijalnog bataljona u rang brigade.

- Napad na Srbiju malo je verovatan, ali nije isključen. Niko na Balkanu ovu mogućnost ne može u potpunosti da isključi. Sigurno je jedno - snažna Srbija sa jakom i dobro opremljenom vojskom garant je mira i stabilnosti u ovom delu Evrope - ukazao je ministar odbrane.

Foto P. Milošević


ČUVAMO DEJTONSKU BiH

REAKCIJE iz Sarajeva povodom usvajanja Strategije odbrane Srbije neopravdane su, jer je u ovom dokumentu jasno navedeno da će "Srbija čuvati Republiku Srpsku u okvirima dejtonske BiH" - rekao je Vulin.

- Članu Predsedništva BiH Željku Komšiću smeta da mi čuvamo dejtonsku BiH. Srbija smatra da je BiH jedinstvena i da se znaju njene granice. Tu nema promena - kazao je ministar odbrane i poručio da niko nema razloga da se plaši snažne Srbije.

"KRUŠIK" NIJE AFERA, NEGO OPERACIJA

AFERA "Krušik", prema Vulinovim rečima, ne postoji. Svedoci smo, kako kaže, složene hibridne operacije "Krušik", čiji je cilj slabljenje i razaranje domaće namenske industrije, ali i napad na državno rukovodstvo.

- Aleksandra Obradovića deo opozicije naziva uzbunjivačem. Da se ono što je on uradio dogodilo bilo gde - u Bugarskoj, Americi, Rusiji - on bi bio optužen za špijunažu. Operacija je krenula iz Bugarske, koja je glavni konkurent Srbiji u izvozu naoružanja, a gde je obim izvoza opao za više od 30 odsto. Verovatno je to slučajno - ironično je rekao Vulin.

Ministar odbrane je istakao i da nijedan državni organ koji nije pronašao krivično delo oca ministra policije Nebojše Stefanovića.

- Branko Stefanović sigurno ne utiče ni na šta u fabrici "Krušik". Odgovorno tvrdim da on ne može da naredi prodaju bilo čega - zaključio je Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Miki-Zg

29.12.2019. 21:26

Samo jaka vojska Srbije je garant mira i opstanka srpskog naroda i prosperiteta u državi .Još bi trebalo u tišini kupiti S-400 na kredit ?

deda

30.12.2019. 00:01

@Miki-Zg - Ja ponavljam da kupimo je preskup ali Putin bi trebao da nam pozajmi jer je u obostranom interesu.

Marko

30.12.2019. 08:44

@Miki-Zg - Nije preskupo...preskupo je otimanje Bosne,Otimanje Srpske Krajine, preskupo je otimanje Kosova i Metohije, preskupo je bombardovanje!

keja

30.12.2019. 13:46

@Miki-Zg - Hvala Bogu da su se i ostali naoružali pa nas očekuje pat pozicija...

maniks

29.12.2019. 21:46

Sta je sa 30 tenkova T 72 i 20 vozila BRDM 2, niko vise o tome ne prica. Gde su ta sredstva Ruske donacije.