PET sudija je izvršilo samoubistvo, a najmanje dvadesetak njih razbolelo se i preminulo zbog reizbora sudija iz 2010, čulo se na skupu koji su organizovali Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca, povodom desetogodišnjice od početka reforme pravosuđa, u kojoj je bez funkcije ostalo 837 sudija i 200 zamenika tužilaca.

Posledice, složili su se učesnici, trpimo i danas, a samo za naknade plata oštećenima je iz budžeta isplaćeno najmanje 44 miliona evra. Mnogi predmeti su zastareli dok su seljeni iz jednog suda u drugi ili iz nadležnosti jednog sudije, u ruke drugog. Država je platila astronomske naknade u izgubljenim postupcima zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

Prema rečima Slađanke Milošević, predsednice Sindikata pravosuđa, na kraju 2008, pre reforme, bilo je 780.000 nerešenih predmeta, a u 2012. više od tri miliona!

- Tokom reizbora dešavalo se svašta, pa je tako reizabran preminuli sudija, iako je VSS o tome bio obavešten. Drugi sudija se našao i u odluci o izboru i na spisku neizabranih, pojedine kolege izabrane su u dva suda, a jedan je izabran i za sudiju i za zamenika tužioca. Ali zato nisu reizabrane sudije i tužioci čiji su supružnici bili sudije, tužioci ili advokati - rekla je Dragana Boljević, počasni predsednik Društva sudija.

Goran Ilić, zamenik republičkog tužioca i član Predsedništva Udruženja tužilaca, dodao je da nisu birani ni ljudi koji imaju malo do penzije, pod parolom da "tužilaštvo treba podmladiti".

PROČITAJTE JOŠ - Čak milion novih predmeta godišnje blokira pravosuđe

- Sa Zagorkom Dolovac postigli smo sporazum da se jedan broj tužilaca preko konkursa vrati u sistem, ali to nije ispoštovano - kaže Ilić.

U to vreme nije izabran ni sadašnji predsednik VKS Dragomir Milojević, nijedan od predsednika pet krivičnih veća u Vrhovnom sudu, sadašnje sudije VKS, doskorašnji predsednici Društva sudija i Prvog osnovnog suda u Beogradu. Ali, zato su reizabrani, pa i napredovali, oni protiv kojih je Skupštini podnet predlog za razrešenje ili protiv kojih se vodio krivični postupak, kao i srodnici i prijatelji članova VSS bez obrazloženja. Među njima su, kažu u Društvu sudija, sin predsednice Vrhovnog suda i VSS Nate Mesarović, supruga Mladena Nikolića, člana VSS...

PROČITAJTE JOŠ - Milioni otišli na odštete: Teške posledice traljave reforme pravosuđa, za koju niko nije odgovarao

Stav struke je da je lošom reformom otvorena mogućnost da se sa svakom promenom državnog uređenja, a naročito Ustava, desi isto. Takođe zameraju vlastima to što niko nije odgovarao. Kriterijumi za ocenu stručnosti i dostojnosti su primenjivani proizvoljno, a bilo je i tajnih kriterijuma. Recimo, neke sudije nisu izabrane jer su im muževi alkoholičari ili bivši članovi JUL-a. Iz zapisnika sa izbora u Vlasotincu videlo se da su za sudije i tužioce karakteristike davali predsednici lokalnog DS-a i opštine, pa su tako neki prošli reizbor jer su "simpatizeri DS", dok su drugi "šutnuti" kao "okoreli neprijatelji demokrata".


MALOVIĆEVA U "RATNIM ZLOČINIMA"

KLjUČNE figure procesa reizbora bili su ministarka pravde Snežana Malović (na slici), koja je danas savetnik u Tužilaštvu za ratne zločine, Nata Mesarović, v. d. predsednika Vrhovnog suda Srbije i predsednik VKS, koja je danas u penziji i Boško Ristić, tada predsednik Odbora za pravosuđe Skupštine, sada advokat.