Iz lektire izbačen Jazavac Petra Kočića, a ubačen Cecin Grom, programi ostadoše bez rodoljubivih pesama i narodnih bajki, učimo iskrivljenu istoriju: Kroz udžbenike guše đacima ljubav prema otadžbini!

LJiljana Begenišić

15. 12. 2019. u 15:38

U lektiri nedostaju tekstovi koji bi razvijali odnos prema zavičaju. Istoričari: Hoće da se stidimo svojih heroja

Из лектире избачен Јазавац Петра Кочића, а убачен Цецин Гром, програми остадоше без родољубивих песама и народних бајки, учимо искривљену историју: Кроз уџбенике гуше ђацима љубав према отаџбини!

Foto N. Karlić

MI odavno ne pišemo svoje udžbenike. Piše ih Veliki Brat. On ne obrazuje samo nas, već obrazuje ceo svet. U školi je bolje reći - nemam pojma, to je odgovor za peticu. Ako nešto znaš, e to je već problem. U udžbenicima se i ranije lagalo, muka je što se to i nastavilo.

Ovo nam govori akademik Matija Bećković povodom sadržaja udžbenika iz kojih uče mnoge generacije naše dece, a u kojima je "danak u krvi prilika za napredovanje", "genocid u Jasenovcu - događaj za nekoliko redaka"... u kojima je iz lektire izbačen Petar Kočić i njegov "Jazavac pred sudom", a ubačena Svetlana Ražnatović i pesma "Lepi grome moj..
Za učenike šestog razreda ukupan broj književnih dela smanjen je sa 41 na 31. Profesori književnosti upozoravaju da u nastavnom planu i programu nema jasnih preporuka o tome koliko je značajno da se kod mladih razvija uvažavanje nacionalnih vrednosti i negovanje srpske kulturno-istorijske baštine. U lektiri, kažu oni, nedostaju i tekstovi koji bi razvijali saosećanje, drugarstvo, kao i ljubav prema Srbiji i zavičaju.

U programu za 6. razred od tri rodoljubive pesme preostala je samo jedna - nastavnici treba da biraju između pesme "Gračanica" Desanke Maksimović i "Sveti Sava" Vojislava Ilića. Smanjen je broj narodnih bajki i dela sa motivima iz porodičnog života...

PROČITAJTE JOŠ - Đaci uče smajlije, dok je lektire sve manje


SAGOVORNICI "Novosti" kažu da sporni slučajevi ukazuju da odavno zvoni zvono za uzbunu, preporučuju da se izdavanje školskih učila poveri državnom Zavodu, kao i da se za takozvane nacionalne predmete - istoriju, geografiju i srpski jezik i književnost - izdavaju jedinstveni udžbenici.

- Kada dođemo do jednog dobrog udžbenika znaćemo da smo izašli iz tame - kaže nam Bećković.

Po mišljenju Slavenka Terzića, istoričara i dopisnog člana SANU, sve se radi sa ciljem "duševnog prerađivanja":

- Podsetiću na okupacionu prosvetnu politiku Benjamina Kalaja u BiH 1882-1903. Govorilo se o "duševnom prerađivanju Bosne". Sada za to postoje moderniji izrazi, ali cilj je isti. Treba da zaboravimo ko smo bili i čemu smo težili. Da se stidimo svojih nacionalnih heroja, da preuzmemo na sebe zločine koji su drugi nad nama vršili, da zaboravimo naše zemlje i naše duhovne i kulturne centre, da mislimo samo u krugu Beogradskog pašaluka, pa i to stidljivo i sa strahom. To je ubijanje duhovnog i kulturnog bića jednog naroda i priprema za njegovo neko novo preobraćenje.

Slavenko Terzić

TERZIĆ ističe da je pisanje i objavljivanje udžbenika izuzetno ozbiljan posao za svako društvo, da je tako bilo oduvek, a tako je i sada u društvima koje imaju jasno definisane nacionalne i društvene prioritete. Udžbenici, kaže on, daju na prikladan pedagoški način proverena naučna znanja o prošlosti zemlje i naroda, njenoj kulturi, prostiranju, ličnostima - simbolima koji su oličavali težnje naroda. Važan je, dodaje, ceo sistem objavljivanja: izbor autora, stručne ocene, uloga Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, i na kraju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- U tom lancu nešto duboko škripi - ocenjuje Terzić, i upozorava da je Zavod za udžbenike, čije smo štiva decenijama koristili - marginalizovan.

Da su u izdavačkom poslu greške i propusti neizbežni, čak i kad se svim fazama pripremanja rukopisa za štampu pristupi maksimalno stručno i odgovorno, smatra prof. dr Darko Tanasković.

- Pisanje udžbenika, pogotovo za osnovnu i srednju školu, nije nimalo lak posao. U skladu sa nastavnim planom i programom jednostavno, razumljivo i pedagoški efikasno saopštavati podatke i znanja o složenim temama i pojavama iziskuje višestruku osposobljenost i kompetenciju, a i naročitu veštinu - naglašava Tanasković za "Novosti". - U načelu, tim poslom bi trebalo da se bave najbolji stručnjaci, pri čemu se pokazalo da su često veoma uspešni koautorski tandemi sastavljeni od jednog univerzitetskog nastavnika ili naučnog istraživača i jednog osnovnoškolskog ili srednjoškolskog nastavnika iz prosvetne prakse.

Dr Tanasković dodaje:

- S obzirom na to da se u pisanju udžbenika moraju slediti neka formalna pravila u načinu izlaganja i raspoređivanja građe, kao i organizovanju pratećeg didaktičkog aparata, pojedini stručnjaci se specijalizuju za taj posao, pa onda, uslovno rečeno, počnu da "štancuju" udžbenike, bez potrebnog stvaralačkog unošenja, što vodi u nepreporučljivu rutinu. Zbog svega toga je u nastajanju udžbenika izuzetno značajna uloga i odgovornost recenzenta.

Dr Darko Tanasković

TANASKOVIĆ smatra da bi Zavod za udžbenike morao biti središnja državna izdavačka ustanova zadužena za osnovnoškolsku i udžbeničku literaturu. Upozorava da je komercijalizacija ove društveno-prioritetne obrazovne i kulturne delatnosti oslabila poziciju Zavoda, što nikako nije dobro.

- Danas više udžbenika izdaju nezavisni, privatni izdavači, od kojih su neki ozbiljni i odgovorni, ali ne i svi, dok su svima, razumljivo, u prvom planu zarada i profit. Možda sam konzervativan, ali držim da bi valjalo imati jedinstvene udžbenike iz nacionalnih predmeta, uz poštovanje, u skladu sa zakonom, svih zagarantovanih obrazovnih prava nacionalnih manjina. Kad bi bilo tako, teško da bi u nekom udžbeniku nasilno otimanje i islamizovanje hrišćanske dece u osmansko doba moglo biti prikazano i kao šansa za njihovu društvenu promociju - kaže Tanasković.

PROČITAJTE JOŠ - Danak u krvi prikazan kao prilika za napredovanje: Skandalozan sadržaj udžbenika istorije za sedmake

Da je neshvatljiva ravnodušnost naše javnosti prema gorućem pitanju školskih udžbenika, smatra i istoričar Miloš Ković.

- Neverovatna je odluka da o udžbenicima iz kojih će učiti naša deca odlučuje tržište. To je posebno opasno i uznemirujuće kada je reč o identitetskim naukama, među kojima je i istorija. "Tržište udžbenika" donelo nam je dve pogubne bolesti: korupciju u prodaji udžbenika i moralni relativizam u tumačenju istorijskih događaja - upozorava on.
KOVIĆ pita i zašto je dozvoljeno potpuno potiskivanje i postepeno propadanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva i zašto nam nije dovoljan samo jedan udžbenik istorije za svaki razred, znalački i kvalitetno napisan, u izdanju Zavoda?

Dr Sreto Tanasić

Dr Sreto Tanasić, predsednik Odbora za srpski jezik SANU, kaže nam da najveći broj dece u Srbiji uči iz udžbenika čiji su izdavači privatne, najčešće strane izdavačke kuće, koje su praktično preuzele naše obrazovanje, te iz toga proizlazi i da iz tih udžbenika dolazi najviše loših stvari.

- Poslednjih godina često sam dobijao primedbe i žalbe, a kada je u pitanju srpski jezik primedbe su uvek bile opravdane i odnosile su se ili na pogrešno tumačenje nekih jezičkih datosti ili na način kako su predstavljene ili objašnjene, a u nekim slučajevima i na to kako se srpski jezik u celini predstavlja - objašnjava Tanasić za naš list.

PREDLAŽE da se uradi ozbiljna analiza udžbenika nacionalnih disciplina, ali i svih drugih, pa da se onda organizuje temeljna rasprava u koju bi se uključili i najbolji nastavnici osnovnih i srednjih škola.

- Kažem najbolji, a ne nečiji. Pitam se zašto država nešto slično nije učinila kada već godinama slušamo o ovome, a reforme obrazovanja se provode i provode - ističe on.
Zalaže se da sve udžbenike izdaje državni zavod:
- Živimo u vreme raznih izvrtanja istina, a to onda posebno važi za udžbenike nacionalnih predmeta. Obrazovanje nije smelo biti prepušteno privatnom izdavaču koji ima legitimno pravo da najviše brine o zaradi. Na državi je da ne rasprodaje obrazovanje.

NOVA DELA U LEKTIRI

Odlomak iz drame Vide Ognjenović "Kanjoš Macedonović", drama za decu Dušana Kovačevića "Svemirski zmaj", kao i putopis Jelene Dimitrijević "Sedam mora i tri okeana", neke su od novina u lektiri koju će učenici sedmog razreda obrađivati u narednoj školskoj godini. Od septembra naredne godine po novom programu učiće đaci trećeg i sedmog razreda. To je generacija koja je krenula po reformisanom programu u prvi, odnosno peti razred školske 2018/19. godine. Najviše novina ima u programu srpskog jezika, posebno u lektiri, odnosno izboru naslova koje će đaci obrađivati.


NACIONALNO I VERSKO SAMOPORICANJE

KOMENTARIŠUĆI lekciju iz istorije u kojoj se veliča "danak u krvi", Darko Tanasković ističe da tu nije reč o grešci ili propustu, već o nakaradnoj interpretaciji jednog istorijskog fenomena, što je neuporedivo ozbiljniji problem.
- Poznato je da turski apologeti Osmanskog carstva, ali i neki turkofilni osmanisti, zastupaju tezu da je "danak u krvi" objektivno bio i ono što bi sociolozi nazvali kanalom socijalne pokretljivosti koji je najsposobnijima među otetom hrišćanskom decom omogućavao da se, kao sultanovi podanici, visoko popnu na društvenoj lestvici, što ne bi bilo zamislivo da su ostali u nekom bosanskom ili albanskom selu - kaže Tanasković.

Da li je uopšte potrebno dokazivati koliko je ovakvo tumačenje duhovno bezosećajno i cinično, a istorijski nedopušteno relativističko, pita se Tanasković, i dodaje:
- Nažalost, ono se probilo sve do udžbenika, što je moralno i vaspitno štetno i posredno podstiče nacionalno i versko, identitetsko samoporicanje, kao i beskrupulozni karijerizam.


PUT U KULTURNO POROBLJAVANJE SRETO Tanasić ocenjuje da je Zavod za izdavanje udžbenika skrajnut zbog toga što nemamo dobru ili nemamo nikakvu strategiju obrazovanja u čijem bi sklopu bilo definisano i izdavanje udžbenika i briga o njihovom kavlitetu. - Nemamo nacionalnu i državnu strategiju u oblasti obrazovanja, kulture, nacionalnih disciplina... što svaka uređena država ima. Ako je nešto i napisano to nikoga ne obavezuje. Sve to predstavlja slobodan put za kulturno porobljavanje koje nije manje opasno od ekonomskog i svakog drugog porobljavanja. Ako mi sami ne brinemo o svojim nacionalnim interesima u obrazovanju, Evropa nam neće to tražiti kroz neko posebno poglavlje - kaže Tanasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (62)

Милош

15.12.2019. 16:13

Сад лепо држите ову веома значајну темз, па питајте министра просвете како све то функционише. Новинари, вршите притисак и радите свој посао до краја! Хвала.

Syam

15.12.2019. 16:21

Uzas! Jedina nada mi je to sto ono sto se uci u skolama djake i onako ne zanima. Uci se za ocenu. Bila sam odlican djak ali nije bas da se bilo cega secam sto smo ucili u skoli

Marko

15.12.2019. 16:22

Sve je to lepo i tacno. Ali budete iskreni pa kazite ko sve to diktira! Verovatno su i za ovo krivi Djilas i Solak.

sasa

15.12.2019. 16:26

kad vidim sadasnje nacionaliste , koji su se skolovali po starom sistemu , mozda je i bolje da smanjimo nacionalizam. vreme je da rastu generacije pametnijih , intelektualno nezavisnijih srba , koji ce biti bolji od proslih.da zive za srbiju i porodicu a ne da ginu za isto.

Strelok

15.12.2019. 16:32

Ми смо одавно бивши народ, ко ти није схватио, превише гледа вести и премало мисли својом главом.

Katmer

15.12.2019. 16:36

Dugo se sejalo zlo seme u Srbiji. (Od Broza pa na dalje) I još se seje jer se neokomunizam pretočio u globalizam. Došlo je vreme za žetvu. Ali ne treba se plašiti,u srpskom narodu i te kako postoje potencijal da se ovo zlo prevazidje. Samo treba očistiti izvore.

Sveto pismo lektire

15.12.2019. 16:36

Osnovno delo koje deca treba da uče, jeste priča Nemušti jezik. Tu je u jednoj bajci ispričana sama suština pravilnog života. Normalnog života, humanizma, dobrote, porodičnih i rodnih odnosa, zahvalnosti,podrške i pomaganja. Nije čudo što su feministi i nwo prvo zabranili ovu priču još pre nekoliko godina.

Malevic Bojan

15.12.2019. 16:37

Гласали сте гледајте,5 октобра 2000 муслили сте да ће мед и млеко да вам тече,сада нек нам децу васпитава белосвецка гамад. Од добрих поштених и часних Срба,постадосмо рода издајници.

Masonska posla

15.12.2019. 16:38

Novi svjetski poredak je ovde, samo sto mnogi to shvataju.... zauzeti su gledanjem Zadruge, davanje dobrodoslics migrantima, i letovanjem u Turskoj.

Чемерница

15.12.2019. 16:44

Закључак: Срби нису народ. То је башибозук. Крваво се боримо у Српској за српски језик, али не вриједи - Србија признаје БОСАНСКИ језик! И како да га ми зовемо БОШЊАЧКИ, када се муслимани позивају на Србију? Још мало, па ћемо бити принуђени да не признајемо Србију.

Душан

15.12.2019. 16:45

Свакако да овај културни геноцид (антисрбизам) траје већ веома дуго...од 1945. су нас бесумучно лагали у школама зарад комунизма а да би се од пре неколило деценија то наставило на још подмуклији начин преко углавном разних НВО-а (читај: нечије Владе организације) па нам деца полако постају чардак ни на небу на земљи. А ми и даље то посматрамо...

Истина

15.12.2019. 18:05

@Душан - @Душан: Да не помену 1945. не би имао шта да напишеш! Ево ја знам по том "комунистичком моделу" и за мајора Гавриловића и за "Плаву гробницу" и за Мрњавчевиће и Хребељановиће и Мачков камен и Кајмакчалан и Сремски фронт и Кадињачу...Али и за "Слутњу" и "Чежњу" и Мачка Тошу , Хајдуке и Хајдук Станка! Шта од свега тога знају данашњи 15 годишњаци који појма немају о "комунизму"? "Демократија" је плански најпре економски и морално убила Србију! Причај шта хоћеш али чињенице говоре!

Нађос

15.12.2019. 18:48

@Душан - Од те приче о фамозној 1945-ој години, добићу чир на желуцу. Да није било те 1945-е верујем да не би био у стању да напишеш предметни коментар - остао би неписмен крај оваца. И од те 1945-ја сам ишао у посету Јасеновцу, ишао у Тршић на ексурзију, учио о Ћеле кули, Солунском фронту.

Dragan

15.12.2019. 16:48

Tako je to kada nam uništavaju obrazovni sistem Soroševi plaćenici, koji su posle pobede "demokratije" 2000. godine zaseli u Ministarstvo Prosvete i uvek ih tamo ima bez obzira na to koja politička opcija je na vlasti. Ovaj i mnogi slični slučajevi pokazuju je da udžbenike koje izdaju privatni izdavači ili ne kontroliše niko ili su ti koji ih kontrolišu potplaćeni da ništa ne vide i "ne talasaju".

Tuzla Gradistanac

15.12.2019. 21:01

@Dragan - Zalosno je urusavanje naroda Srbije koji su izgubili svoje dostojanstvo i svoju cast. Da smo pravi i casni ne bi nikakvi Sorosevci ili Milosevicevci i na kraju Seseljevci i Vuciceve barabe da nas maknu a ne da nas polako i tiho unistavaju.Nazalost svaki narod ima vlast kakvu je zasluzio pa tako i Srbijom danas vladaju udruzeni javno ili tajno razni "sinteri' ba

Zec

15.12.2019. 16:48

Ovi su dovedeni da nas sistematski uniste. Ne samo u danasnjem vremenu, nego za sva buduca pokolenja. Treba da se probudimo inace ce biti kasno.

Velimir Nestorovic Drekalovic

15.12.2019. 17:04

Davno u moje vreme bese u knjizi za lektiru i prica zvana: Podvig loca Radovana. Gde se to dade danas. A sto neko pokusava da Cecu progura u nakaradne udjbenike neka je gurnu u udjbenike za mlade 'urve jer ni sama od toga nije odmakla. ni ona niti i jedan clan te lopovsko banditske porodice. Ako se ne varam svoje vremeno je reklamirala sina kao buduceg "psihologa na studijama u Banjaluci a ono i uz Dodigovu pomoc postade kvazi profesionbalni bo9kser.Ljubi ga majka toliki mu je koeficijent.

Miki

15.12.2019. 21:22

@Velimir Nestorovic Drekalovic - Čoveče, prvo nauči da pišeš, i da se jasno izražavaš, pa onda komentari ši tekst o školstvu i udžbenicima!

Мр Радомир Шћепановић

15.12.2019. 17:07

Jos da ubace Karleusu,Dzeja,Micu Diskreciju, Macu i ljudsku farmu u obrazovanje!

Petar

15.12.2019. 17:08

Sad na sve nacine uce decu da budu debili.Na televiziji imamo parove , zadruge i ostalo sto nema veze sa normalnim drustvom. Treba vratit skolski program iz 70-80 tijh godina.

Sibina

16.12.2019. 12:24

@Demokratski Q - А, јести ли ви прочитали те програме? Јесте ли проверили да ли су о

MALI PERICA

15.12.2019. 17:13

Pa nije ni čudo kad ustaše štampaju knjige za našu decu!! Ko je to dozvolio? Zar mi Srbi, ne znamo da štampamo svoje knjige??? Kakvu mi ulizivačku vladu imamo, stvarno je strašno!!!

SM

15.12.2019. 17:17

Sta reci nego idiotizam na delu.Ja sve mogu razumeti.Svi postupci nasih neprijatelja su razumljivi.Nukako da razumem zasto dozvoljavamo nasim idiotima da nam unistavaju ono malo sto je od nas ostalo i to o nasem trosku.Pocev od SANU pa nanize.Neverovatno ako to uopste nekome vredi govoriti.

незадрживо срљање у прогрес

15.12.2019. 17:29

Код ђака се елиминише и не прашта било какав покушај борбе за слободу или правду.

Hertz

15.12.2019. 17:31

Sta da kazemo mi koji nezivimo u RS, vec oko nje i koji Srbiju dozivljavamo kao nesto uzviseno. Tuga, jad i bijeda.

Миле 666

15.12.2019. 21:01

@Hertz - Учили смо и комунистичке лажи. Учимо и лаж да смо се у седмом веку доселили. Данас једва да неко верује у то. А матуранти славе уз родољубиве песме.

Mile

15.12.2019. 17:54

Klet je izdavac koji pise nase udzbenike pa i za moju decu.. Vlasnici KLET izadavaca su Nemci. Pametnome dosta....

tuzno i ljuto

15.12.2019. 19:29

@Mile - Mile, bravo za komentar. A tek način na koji se Klet otima za tržište je posebna tema za istraživačko novinarstvo.

Boža Zemunac

15.12.2019. 18:02

Alo, šta radi ministar prosvete. Treba ga smeniti zbog ovoga. Ko je ovde lud, čemu i kako učimo našu decu ?

Djenka

15.12.2019. 18:20

SASAkakve veze ima Jazavac pred sudom sa Tim sto ti pricasodavno nista ..... nisam procitao,pa ni definiciju nacionalizma ne znate.E zato ga i izbacuju da nam mladi narastaji lice na vas,da ih je sramota svega sto je srpsko,a najvise predaka koji su ovu nasu otadzbinu stvorili,Nacija=Nacionalista (Rodoljub,Patriota,onaj ko voli sopstveni narod)E zemljo sta so docekala!!!!!

Petar Petrović

15.12.2019. 18:28

IMAM Samo jednu molbu da ovaj tekst preporučite najpre ministru da vidi šta SE radi. IMAM lepo mišljenje o njemu I nadam se da će odmah pid HITNO formira šire radno tell da stručnjavima, nacionalno I patriotski opredelenjima da SE NEŠTO uradi inače izgubismo mlade, njima mogu posle svega da manipulišu belosvetski hoštapleri I neprijsteljii . Spasimo Srbiju.

Djordje

15.12.2019. 19:07

Dobro kad sve to vidite zasto niko ne preduzme nesto!? Pisanje po novinsma bas pomaze! Ali sta sad?

Војвода

15.12.2019. 19:55

Ужас заиста...погледајте само колико нас пише ћирилицом и све ће вам бити јасно

knjige imaju svo znanje sveta

15.12.2019. 20:01

stvar je bar kod nas jednostavna ova vlast gleda da izbaci sve pripovetke tipa vođe jazavac pred sudom jer direktno ukazuje ko je za ovih sedam godina vodio I srbiju desetkovao moralno novcano I u natalitetu pametnom dosta jer kada neko procita pripovetku vođa< možemu pasti na pamet da se piše o sadašnjoj srbiji

Права тема

15.12.2019. 20:04

Свака част за тему! Упозорава и освешћује. Заслужује много већу пажњу медија и јавности, и ресорног министарства, пре свега.

Goran ali ne Bot

15.12.2019. 20:16

A ko je za to kriv? Opozicija ili vlast? I zašto u tolikoj brizi za Srbiju vlast ne donese zakon kojim će emitovanje sa titulom morati da se vrši ćirilični pismom. Kao obaveza za sve. Deca uče latinicu brže od ćirilice samo gledanjem tv-a.

milorad

15.12.2019. 22:06

@Goran ali ne Bot - Isključivi krivac je Ministarstvo. Bit je ostvariti lični interes, a obrazovni program i nastavni kadar /degradiran/ jesu u drugom planu. Mučna situacija.

Mika

15.12.2019. 21:19

A zasto mislite da nisu izmedju ostalih krivi oni iz prethodnih vlasti? Toliko su zas..li da sadasnja i ko zna koliko sledecih vlasti ne mogu da isprave i ne samo skolstvo, vec i sve ostalo. Doveli drzavu do bankrota i skolstvo do propasti silnim reformama, prosto da neznas odakle da pocnes promene.

električar

15.12.2019. 21:49

Nikada se ovo neće "urediti" jer, mi se nikada nećemo složiti oko toga ni šta su činjenice, šta je istina, a pogotovo ne kakva je strategija. Uvek ćemo sami sebe da držimo u poziciji da glodjemo koske koje nam gura kapitalizam i i kriminalci koje nam on neguje i podmeće !!! U toj atmosferi obrazovanje nema nikakve šanse, ali će i u takvoj situaciji u obrazovanju živeti i uživati mnogi koji će se hvaliti svojom pameću i radom, a dečije znanje, (neznanje), formirati na način koji unazadjuje !!!

sale

15.12.2019. 22:30

Zapad nas uz pomoć svojih lokalnih poltrona sistematski uništava. Raznorazne rijaliti gluposti služe za zglupljivanje naroda, po paroli "što gluplji, to povodljiviji". Još kad udare na osnovno obrazovanje, nagrbusili smo totalno.

dragan

15.12.2019. 22:34

A stvar je krajnje jednostavna. Ministar je nesposoban i treba da odgovara,kao i ceo tim zaduzen za kontrolu udzbenika. A izdavaci kada se desi da napisu maloumnost da je danak u krvi u stvari bila korisna stvar za tu decu odstraniti iz kruga izdavaca koji mogu da konkurisu svojim udzbenikom za koriscenje u skoli i resena stvar. Greska i cao zdravo

Заврам

15.12.2019. 22:52

Туга и опомена. Шта се чека? Чему наталитет, чему путеви, ако нас "реформисани" школски систем води у беспуће? Ауторки све честитке на сјајно написаном тексту. И, једно давнашње запшажање, које "Новости" никако да размотре. Читаоци под "допада ми се" сматрају да оцењују, не професионалност и умеће новинара, него садржај текста. Тако и овом пригодом. Наравно да се већини великој не допадају наведени скаредни садржаји, којима се наша деца "европеизују". Хвала на разумевању. Саговорници сјајни.

Србин

15.12.2019. 23:26

За ово треба на улице,аман људи! Уништавају нас систематски.

Vlaška magija

16.12.2019. 13:59

@Србин - Sa kim da izadjete kada dva Srbina ne mogu da se slože ni koji je dan danas? Dok mi pametujemo i razvaljujemo znanjem na mrezama, drugi ostvaruju svoje ciljeve. Dogirani i konfuzni nisu za revoluciju. Gladni i ojađeni mozda. Toliko ocajni jos nismo pa mora da bude gore da bi bilo bolje.

Ксенија

15.12.2019. 23:57

Може ли новинар да допре до “заслужних” за овакве уџбенике и пита их за објашњење, а онда до министра да и он објасни како то да је латиница доминантна у школама и у јавној комуникацији, како то да је данак у крви позитиван, откуд певаљка у читанкама, а зашто се избацују класици? Нека господа аутори објасне народу свој избор текстова, а онда им забранити да икад и помисле да тезгаре у тако важној области за једну нацију, као што је образовање.

Miodrag Sulejic

16.12.2019. 01:28

@Zoma - Dragi gospodine biraite gde ce vam odgovarati ,neka ostanu samo koji se zele trudit da se istina uci u skolama ima mesta za obe knjige .

драгана

16.12.2019. 12:37

Imperijalistima i kapitalistima je najmanje važno ko su ljudi koji su poslušni i progiramirani samo da rade.I Srbima poslodavxima nije interes rodoljublje ili porodica radnika.Tabula raza,otuđeni samac,sa psom, pokoran,programiran.Ni pol nije važan.Moderno robovlasnošfvo.Drugo:rodoljublje se počinje učiti u porodici.Roditelji i inače smatraju da su njihovi mezimci preopterećeni gradivom.