Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Atini sa alternativnim ministrom za zaštitu građana zaduženim za migrantska pitanja Jorgosom Kumucakosom o saradnji u oblasti sprečavanja iregularnih migracija.


Ministar Stefanović je istakao da u poslednje vreme fabrikovanje lažnih vesti o navodnom naseljavanju Srbije migrantima i u vezi sa njima, ugrožava postupanje nadležnih i adekvatno pružanje pomoći onima u ovoj populaciji koji su zaista ugroženi.

Stefanović je naveo da će Srbija nastaviti da efikasno odgovara na sve izazove migracija uz humani pristup.

Kumucakos je upoznao Stefanovića sa problemima sa kojima se Republika Grčka suočava od jula ove godine, usled pojačanog priliva migranata, kao i sa namerama Grčke da unutar Evropske unije promoviše princip solidarnosti i ravnomernosti po pitanju prihvata migranata u države članice EU.

Grčki ministar je takođe istakao da je neophodna veća pomoć od strane EU onim državama koje nisu članice, a koje se takođe nose sa izazovima migrantskih tokova.

Dvojica ministara razgovarala su i o nastavku saradnje policija dveju zemalja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, sa posebnim akcentom na borbu protiv trgovine drogom.

Pročitajte još: Stefanović: Srbija neće biti tampon zona za migrante

Stefanović je ocenio da je policijska saradnja dobra, ali da ima prostora i za njeno unapređenje.

Da podsetimo, ministar Stefanović nalazi se, u okviru delegacije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u dvodnevnoj poseti Republici Grčkoj.