U NEZAVISNOJ Državi Hrvatskoj (NDH) počinjen je genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. U NDH je bilo evidentno nasilno pokatoličavanje. Samo u ovoj ustaškoj tvorevini osnivani su i dečji koncentracioni logori, a rimokatolički sveštenici bili su integrisani u najviše svetovne i državne upravne strukture. Oni su podsticali, upućivali, ili čak predvodili državne i paradržavne eskadrone smrti, povremeno vodeći i koncentracione logore. Ne postoji ni promil verovatnoće da nadbiskup Stepinac o tome ništa nije znao i da je, u tom moru smrti i krvi, sačuvao "čiste ruke", kako to želi da prikaže Katolička crkva u Hrvatskoj.

Ovo, u intervjuu za "Novosti", naglašava dr Vladimir Umeljić, naučnik, teolog i istoričar iz Nemačke, koji je decenije posvetio istraživanju fenomena genocida nad Srbima. Od 2005. godine, i zvanično je u svetskoj nauci usvojen njegov pojam - srbocid. Rezultate svojih istraživanja naš sagovornik predstavio je krajem novembra i u Jerusalimu, na okruglom stolu o srpsko-jevrejskim odnosima koji su priredili Institut za studije antiterorizma iz Izraela, Arhiv Vojvodine i Centar za društvenu stabilnost iz Novog Sada, kao i Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost iz Beograda.


PROČITAJTE JOŠ:
Srpkinja krenula na grob roditelja, pa je napao albanski policajac: Snimak maltretiranja u Kosovskoj Mitrovici (VIDEO)

* Koliki su realni dometi jerusalimskog okruglog stola?

- Izuzetni, jer to je prvi skup takvog formata održan izvan naše zemlje, uz učešće eminentnih istraživača iz Srbije, Izraela, SAD, Italije... Ovo što je priredio prof. dr Gideon Grajf u Jerusalimu, na svetskom je nivou i veoma značajno za Srbiju.

* Bili ste učesnik i prve konferencije u Njujorku, još pre 30 godina, u vreme SFRJ, ali se ona neslavno završila...

- Beri Lituči, direktor njujorškog Instituta za istraživanje zločina u Jasenovcu, svedok je da je tada u Njujorku odmah nastao raskol među organizatorima i učesnicima iz tadašnje Jugoslavije. Velika praznina je potom nastala. Poslednjih godina održavaju se, s vremena na vreme, međunarodne konferencije o Jasenovcu u Banjaluci, međutim, i tu nivo s vremenom opada. Svojevremeno smo imali ugledne inostrane učesnike, poput Vere Guskove i Ane Filimonovne, i visoke zvaničnike iz Izraela, među kojima je bio i Efraim Zurof, direktor centra "Simon Vizental".

* Ostajete li i danas pri stavu da je nemoguće utvrditi precizan broj žrtava u Jasenovcu?

- I dalje smatram da mi, nažalost, ne znamo taj broj, jer je veliki deo dokumentacije uništen u Brozovo vreme, kako bi se taj genocid prikrio. Smatram da i ne treba licitirati brojkama i zaglavljivati se u statistiku. U Jasenovcu se broj žrtava meri stotinama hiljada, to je sigurno. Ako se jednog dana desi čudo i otvore se vatikanski arhivi, onda ćemo moći da baratamo i statistikom.

foto D.Dozet

* Očekujete li da se čudo desi na proleće, za kada je najavljeno otvaranje arhive u vezi sa pontifikatom pape Pija Dvanaestog?

- Ubeđen sam da Vatikan neće potpuno otvoriti arhive. On će baciti "nekoliko koskica", ali selekcija će biti izvršena pre nego što dođe do pompeznog "otvaranja" arhiva.

* Osmislili ste termin srbocid, koji se od 2005. citira u naučnim krugovima, ali kod nas još nije dovoljno prihvaćen.

- Srbocid je zločin genocida koji je NDH 1941/'45. počinio nad Srbima. U svojoj knjizi "Srbi i genocidni 20. vek", potvrdio sam srbocid dokumentima Vermahta i obaveštajnih službi i iz diplomatskih izvora Hitlerove Nemačke, tadašnjih saveznika NDH. Srbocid je terminus tehnikus smišljen radi brzog prepoznavanja tog zločina. Jevreji imaju termin Holokaust, kod Roma imamo porajmos. Neki naši istoričari i istraživači, iz meni nerazumljivih razloga, i dalje za zločin u Jasenovcu koriste termin pokolj.

* Do kakvih saznanja ste došli izučavajući psihološki profil i fenomen počinilaca genocida?

- Većina počinilaca genocida su tzv. normalni ljudi. Nosioci najtežih zločina su u tom trenutku nosioci banaliteta zla. A kako prođe vanredno stanje, oni su ponosni nosioci banaliteta dobra. Preveo sam na nemački knjigu Đure Zatezala, u kojoj je on sakupio izjave onih koji su preživeli srbocid u NDH. Tako je Hrvatica Marija Obajden, kuvarica, iz okoline Sinja, svedočila da je gledala svakog jutra kako ustaše dovode Srbe u zatvor, pljačkaju ih i prebijaju, kolju i bacaju u jame. Svedočila je ovako: "Jednog jutra uzela sam motiku i otišla da nakopam krumpir. Vidim pored jame krvava žena krklja, nešto nerazumljivo priča. Prišla sam joj, udarila je dva-tri puta motikom po glavi. Ona se svalila i više nije progovorila. Onda sam otišla i nakopala krumpir. To je bila moja komšinica Milka Zec iz Zečeve Varoši." A Mato Šljarić, ustaša, posle rata je na saslušanju vrlo trezveno nabrojao sve žene koje je zaklao, decu koju je bacio u zapaljene kuće... Završio je svoju izjavu rečima: "Onda sam se vratio kući i radio svoj seljački i kovački posao."

foto D.Dozet

* U Hrvatskoj je u zamahu revizija istorije sa akcentom na "peglanje" zločina u NDH. Šta tim povodom raditi?

- Velika je sreća što imamo profesora Grajfa i jevrejske istraživače genocida koji mogu da budu uzor nama i svima ostalima. Srbi su u izučavanju genocida uradili neverovatno malo, a Romi najmanje. Mi ne treba da se spuštamo na nivo aktuelnih hrvatskih istoričara. To što oni rade su notorne laži i frazeološko isprazno iživljavanje. Dokle god argumenti stoje na našoj strani, kad-tad će istina prodreti u svet.


PROČITAJTE JOŠ:
Milioni otišli na odštete: Teške posledice traljave reforme pravosuđa, za koju niko nije odgovarao

* Optimista ste?

- Povod za optimizam mi je nedavna konferencija u Jerusalimu na kojoj je usvojena naša deklaracija koju će, verujem, profesor Grajf proslediti Ujedinjenim nacijama. Beri Lituči u Americi svake godine pripremi barem jedan događaj o Jasenovcu. Njegovom zaslugom je postavljen i spomen-kamen u Centralnom parku u Njujorku. U Londonu se takođe nešto radi - osnovana je fondacija "Holokaust Jasenovac", koju vodi Dragana Tomašević iz Banjaluke.

foto D.Dozet

UBIJALI I SVEŠTENIKE SPC

* Utvrdili ste tačan broj ubijenih srpskih sveštenika u NDH.

- Srpska pravoslavna crkva je 10. aprila 1941. u novoosnovanoj NDH imala devet episkopa, a na kraju te godine živa su bila četvorica, i nijedan nije ostao na toj teritoriji. NDH je proterao 334 od 577 srpskih sveštenika, ubio njih 187, zatim 30 monaha i dva veroučitelja. Hrvatska država je mahom uništila i opljačkala naše crkve, a neke pretvorila u štale i klozete. Nije zabeleženo protivljenje Stepinca ni njegove rimokatoličke hijerarhije.