Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o agencijskom zapošljavanju kojim se predviđa zaštita onih koji se zapošljavaju preko agencija i obezbeđuje im se jednaka zarada kao i zaposlenima koje neposredno zapošljava poslodavac.

Oni će, kako je u raspravi u Skupštini Srbije, rekao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, imati iste uslove i kada je u pitanju radno vreme, zarada, odmor i bezbednost na radu.

Prema njegovim rečima, novi zakon će doprineti smanjenju rada na crno.

"Do sada agencijski radnici nisu bili vidljivi u sistemu radnopravnih odnosa te su bili podložni svim oblicima narušavanja ustavnih i zakonskih prava iz rada i socijalnog osiguranja tako da su spadali u oblik rada na crno", rekao je tada Đorđević.

PROČITAJTE JOŠ - NOVINE U SISTEMU ZAPOŠLjAVANjA: Prvo plan, pa ugovor o radu

On je objasnio da Zakon o radu poznaje samo ugovorni odnos između zaposlenog i poslodavca tako da ne uređuje rad zaposlenog preko Agencije za privremeno zapošljavanje.

Prema njegovim rečima, jasnim definisanjem Agencije za privremeno zapošljavanje i preciziranjem uslova za rad urediće se ova oblast i maksimalno zaštiti takozvani "agencijski zaposlenik".