Jovanović za Novosti o prodaji Megatrenda: Đorđević me prevario, vraćam se na mesto rektora i pravim dobar tim

Lj. BEGENIŠIĆ

05. 12. 2019. u 21:40

Јовановић за Новости о продаји Мегатренда: Ђорђевић ме преварио, враћам се на место ректора и правим добар тим

Đorđević i Jovanović prošle nedelje potpisali ugovor Foto Megatrend

Rasplet situacije u ovoj visokoškolskoj ustanovi čeka 12.000 studenata

PROFESOR Mića Jovanović odustao je od prodaje Megatrend univerziteta, jer se ispostavilo da novi vlasnik Dejan Đorđević nema novca. Jovanović, međutim, nije odustao od odlaska u Francusku, gde namerava da živi ubuduće, i tamo putuje za nedelju dana.

- Ispao sam naivan. Novi vlasnik nije ispunio ugovorne obaveze koje su podrazumevale da se isplate plate i rata kredita banci. Prema informacijama koje imamo iz Nemačke, ova firma nema kapitala, pa nije u stanju ni da isplati prvu ratu za kupovinu univerziteta koja iznosi polovinu od 56,1 milion evra - rekao je Jovanović za "Novosti".

On navodi da je odložio i put u Francusku, jer je posumnjao da Đorđevićeva firma nema para za dogovoreno plaćanje do 6. januara 2020. godine.

- Vratiću se na mesto rektora. Pravim dobar tim koji će rukovoditi univerzitetom. Ja ću boraviti u Francuskoj i dolaziti jednom mesečno. Moja odluka da penzionerske dane provodim u Kanu je definitivna - naglašava naš sagovornik. Tvrdi da će Megatrend biti finansijski stabilizovan, jer je već podneta aplikacija za povoljan kredit kod jedne banke i dodaje da će sve zaostale plate biti isplaćene do 31. decembra.

Jovanović je, kaže, iz medija saznao da preduzeće sa kojim je sklopio kupoprodajni ugovor ima finansijskih problema, pa je rešio da to detaljno proveri.

PROČITAJTE JOŠ: Srpski studenti posle uspeha u Oksfordu: "Ova pobeda je nešto posebno što nam se desilo u životu"

Inače, odmah nakon prodaje univerziteta pre sedam dana, u medijima se pojavio čitav niz bizarnih detalja, poput onog da rukovodstvo investicionog fonda EFAS i ne postoji, da je firma fantomska, te da je sve u vezi sa njom sumnjivo. I sam Jovanović tada je davao nejasne izjave - da ne zna da li postoje ljudi kojima je prodao Megatrend, da ne zna s kim je od njih razgovarao... Jovanović tvrdi da prodaja nije bila fiktivna i da je ugovor overen kod notara. On tvrdi i da oko 12.000 akademaca na 12 fakulteta ovog univerziteta neće biti ugroženo.

- Univerzitet ima akreditaciju koja važi još tri i po godine. Studijski program i fakulteti neće biti ugašeni - tvrdi Jovanović.

Foto A. Sahanić

U Ministarstvu prosvete kažu da nisu dobili nikakvu zvaničnu infomaciju u promeni vlasničke strukture Megatrenda.

- Država se ne meša u autonomiju visokoškolskih ustanova i obaveza privatnih univerziteta je da Ministarstvu dostave podatke o promenama koje se odnose na broj fakulteta i drugih stvari koje se odnose na kvalitet studiranja - kaže, za "Novosti", Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

On je dodao da je za Ministarstvo najvažnije da se poštuju zakonski propisi o standardima za akreditaciju i da studenti ni na koji način nisu oštećeni. Tubić je ukazao da vlasnik odlučuje da li će ponovo akreditovati određene programe, ali da studenti imaju pravo da završe studije po planu i programu po kojem su ih i započeli.

PRAVNI FAKULTET NA PROVERI

PRAVNI fakultet Megatrenda nedavno je napustilo 19 profesora, zbog čega su reagovali akreditaciono telo i prosvetna inspekcija. Formirana je komisija za proveru kvaliteta, a dat je i rok da se reše kadrovski problem. Jovanović tvrdi da će uspeti da angažuju nove profesore u roku koji je dalo Ministarstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)