Jedno odeljenje sakupilo 1.300 izostanaka: Katastrofalno stanje u srpskim školama gde pola đaka KASNI, a pola BEŽI sa časa

Lj. Begenišić

05. 12. 2019. u 08:00

Једно одељење сакупило 1.300 изостанака: Катастрофално стање у српским школама где пола ђака КАСНИ, а пола БЕЖИ са часа

Depositphotos

Rezultati PISA testiranja pokazali da učenici ne dolaze na vreme i izostaju sa nastave

UČENICI u Srbiji nisu zainteresovani za školu. Ne vide da ona ima nekog smisla. Demotivisani su, u školu idu po navici i zato što moraju. Deca školu doživljavaju kao izolovano ostrvo i slabo je povezuju sa svojim životima. I ovo je nešto najstrašnije što je moglo da nam se dogodi.

Pročitajte još: Više od trećine učenika ne razume pročitani tekst: Na sve strane "vukovci", a rezultati pokazuju da naši đaci ne napreduju

Dr Dragica Pavlović Babić, direktorka Instituta za psihologiju, ovako objašnjava rezultate PISA testiranja koji su pokazali da 41 odsto učenika u Srbiji neopravdano izostane iz škole u toku dve nedelje. Njih čak 61 odsto zakasni na neki čas, svaki četvrti smatra da naporno učenje nije važno za postizanje rezultata, a polovina navodi da tokom nastave ne dobija jasnu povratnu infomaciju od nastavnika.

Pročitajte još: Uskoro rezultati "Pisa" testiranja: Zaostajemo 50 bodova za svetom, a napredujemo dva-tri za tri godine

Ovaj proces, kaže Dragica Pavlović Babić, traje dugo, a razlog su okolnosti u kojima živimo i vreme u kome nema entuzijazma.

Ona naglašava da se stanje može popraviti, ali ne preko noći.

- Obrazovanje mora da se posmatra kao vrhunska vrednost. Upornim radom ono može da dođe u fokus kao razvojna šansa - ističe Dragica Pavlović Babić i kao primere navodi Finsku i Poljsku, koje su postigle velike rezulate u toj oblasti.

PREKRŠAJNE PROTIV RODITELjA DIREKTOR beogradske OŠ "Drinka Pavlović" Jole Bulatović bio je prinuđen da protiv dva roditelja podnese prijavu sudiji za prekršaje, upravo zbog izostanaka. Jedan od njih je kažnjen novčanom kaznom od 5.000 dinara. - Škola je iscrpla sve zakonske mogućnosti, kako bi naterala roditelje da reaguju na veliki broj izostanaka dece, ali to nije pomoglo - objašnjava Bulatović. - Jedan od ta dva učenika nije bio u školi ni dve trećine od ukupnog broja časova.B. B.

Kada je reč o konkretnim primerima, majka jednog gimnazijalca iz Beograda kaže na naš list da su deca u odeljenju u koje ide njen sin, nedavno na tromesečju imala - 1.300 izostanaka.

- Od toga je 800 opravdanih, 20 neopravdanih i ostatak je bio u nedefinsanom statusu, jer opravdanja još nisu bila doneta - prenosi ova majka podatke koje je razredni starešina izneo na roditeljskom sastanku.

A svojevremeno je u Petoj beogradskoj gimnaziji broj izostanaka bio po učeniku od 67 do 200, u proseku oko 100 izostanka tokom školske godine. U Prvoj beogradskoj gimnaziji prosečan broj izostanka svojevremeno je bio 113, najviše u četvrtom razredu - 147 po učeniku, a najmanje u prvom - 76.

Nastavnici pojašnjavaju da je ovoliki broj izostanaka bio karakterističan za učenike završnih razreda, da se to pomerilo ka nižim razredima, što je zabrinjavajuće. Ističu da se najviše izostaje kada su pismeni, kontrolni zadaci, zaključivanje ocena... Učenici se vode logikom da im je bolje da ne dođu u školu nego da pokvare ocenu ili dobiju keca. Nastavnici pričaju da se đaci u starijim razredima ponašaju kao da su na fakultetu, spreme gradivo, dođu i odgovaraju, dobiju pet i onda ih opet nema do sledećeg odgovaranja.

Smatraju da je problem u roditeljima koji redovno pravdaju izostanke, uz uredna lekarska opravdanja, ali i u domovima zdravlja u kojima se ta opravdanja olako dobijaju.

- Naš program je prenatrpan, deca između 14 i 17 godina su u pubertetu, ne žele da idu u školu, vreme koriste da bi kampanjski naučili ono što moraju, jer uče za ocenu a ne da bi znali - kaže nam Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, koja je 22 godine radila kao nastavnik u srednjoj školi, gde je, kaže, uvek bilo mnogo izostanaka. - Trend među srednjoškolcima je da su deca koja izostaju sa nastave "in", a ona koja redovno idu na časove nisu - kaže ona.

Kao moguće rešenje vidi uključivanje roditelja, domova zdravlja i nastavnika, koji su sada nemoćni jer moraju da pravdaju časove prema potvrdi koju deca donesu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

HeavyTrucker

05.12.2019. 08:16

Budeš odličan đak, žrtvuješ mladost i najlepše godine života učeći, završiš sve to i ako imaš sreće da se zaposliš onda rmbaš za 300€ mesečno i trpiš mobinge svake vrste. Baš imaju razloge da budu motivisani. Bio sam odličan đak, završio srednju farmaceutsku, radio 16 godina u struci i na kraju su uništili državni sektor farmacije tako da sam otišao po belom svetu da vozim kamione od 20m kako bi obezbedio deci i porodici iole pristojan život.

N&k%l&c@

05.12.2019. 08:17

Naravno da ne vide sebe u bliskoj budućnosti kao školovanu osobu jer u ovoj našoj državi se posao dobija po rodbinskoj i stranačkoj pripadnosti, za školovane i obrazovane, ili kao običan radnik fizikalac u pogonu neke novootvorene fabrike.

Vladan

05.12.2019. 08:20

Prva stvar koja treba de se uradi je da se prestane sa zaštitom najgorih učenika (po vladanju), i da se djacima koji hoće da idu u školu i uče to omogući. Bespotrebno se maltretiraju nastavnici kada učenik napravi teži disciplinski prestup (pogotovu kada se to ponovi) i postaju istražitelji, policajci, pravnici pišući kojekakve izveštaje i gube svoje vreme da navodno pomognu nevaspitanim osobama da se poprave.

BIlja

05.12.2019. 08:23

Pa menjajte nesto pobogu ste! Nacin rada, ceo sistem prevazidjen, ovako se radilo pre sto godina. Ako sami ne znate da analizirate, zamolite fince da od njih prepisete. Ovo je visestrana frustracija, deca, roditelji i nesrecni nastavnici. Ne zna se ko je u tom krugu nesrecniji.

Pedagog

05.12.2019. 08:30

Totalna reforma skolstva je neophodna kao i investicije u skolstvo. Nastavnici treba da svojim radom zainteresuju ucenike i stvore bolju relaciju kao i da se poveca odgovornost nastavnika za neuspeh ucenika koja su na nastavi. Srbija jos uvek ima skolstvo 50 tih godina proslog veka gde se ocekuje sve od roditelja i dece a ustvari je sistem koji je pogresan i zastareo. Naravno da treba i ekonomski stimulisati nastavnike ali za te stimulacije traziti rezultat.

Stari Srbin

05.12.2019. 08:34

kakve ste škole stvarali dobro su i toliko izdržale. Nisu deca više glupa da im neko ispira mozak. Deca se sada informišu i sami shvataju kolje nebuloze im tamo servirate. Završe skolu i nisu sposobni za život. Bleje tamo 12 godina. Deca danas hoće rezultate. Hoće da završe školu i da rade i zaradjuju od tog znanja. A vi im takvo znanje ne nudite. Plus nasilje i droga su veoma prisutni u tim ustanovama.

Mira

05.12.2019. 08:34

U odeljenju moje cerke, sakupljali su ponekad i preko 2000! Strasno! A najstrasnije je sto roditelju kriju svoju decu i svasta opravdavaju...

Pera Detlić

05.12.2019. 08:44

dokle god farme,zadruge,parovi budu emitovani,deca neće biti zainteresovana za škole.zašto da uči kada može da se blamira i da zaradi dobar novac

Janko

05.12.2019. 08:48

Ko je kriv zbog ovoga ? Da nisu opet roditelji, kojima odgovorni u prosveti svaljuju krivicu za sve ?

trt

05.12.2019. 10:50

@Janko - Naravno da su prvo roditelji krivi i naravno da su mediji krivi koji propagiraju kriminalce i naravno da je država kriva, jer svesno dozovljava ovu propast i naravno da su i profesori krivi. Naravno da je celokupno društvo krivo i svi tonemo u kolektivnu propast.

EvGenije

05.12.2019. 11:21

@Janko - Bez namere da pravdam "odgovorne u prosveti", ipak moram primetiti da su roditelji ti koji pravdaju izostanke svoje dece. Jedno malo razjašnjenje zašto su "odgovorni u prosveti" stavljeni pod navodnike. Pa, zato što smatram da odgovornih tamo nema. Kad je neko odgovarao zbog katastrofalnog stanja u prosveti ili zbog brojnih skandala koji nam se u toj oblasti gotovo svakodnevno događaju.

Dragan

05.12.2019. 08:51

Bravo za ministra prosvete. To je još jedan presek stanja našeg školstva , koje je žalosno i tužno.

Oki

05.12.2019. 09:03

Sta je tu katastrofalni? Pa tako je sistem napravio i postigao, tako da mozemo reci da postizu svoj cilj u unistavanju skolstva!

Veki

05.12.2019. 09:32

Uvesti polaganje mature na kraju svakog razreda a ako nemas fond casova Neces moci da polazes. Ako hices dodatne casove za to moras da platis 10 eur po casu koliko kosta i privatno , pa bezi ako hoces. Padnes li godin dvaput za redom gubis pravo na skolovanje i placas izgubljeni danak.

Миле

05.12.2019. 10:03

Родитељи све то правдају. Набављају оправдања, у којима је наведено да су били болесни нпр. током другог и петог часа. Уосталом, не остају они школи на бригу већ родитељима. Према томе нека родитељи лупају главу шта ће после са њима.

Marezinjo

05.12.2019. 10:07

U digitalnom dobu predaju nastavnici koji su pred penzijom I ne znaju da ukljuce racunar. Kada se krene sa zaposljavanjem mladih slika u skolama ce se promeniti.

dd

05.12.2019. 18:44

@Marezinjo - Niste u toku - ne postoji način da se izbegne korišćenje računara. Ne samo da postoji obavezan elektronski dnevnik, nego su i svi izveštaji, pripreme i ostalo pisanije prebačeni u elektronsku formu. I da znate - kriterijum za dobrog nastavnika nije broj godina nego posvećenost poslu, marljiv i vredan rad sa decom.

Alex

05.12.2019. 10:07

Ponasanje ucenika je samo posledica. U skoli su interesantni samo odmori. Profesori su demotivisani odnosom direktora kao produzene ruke ministarstva, predavanja skoro da nema i losa su, skola se svela na provere znanja a ne na ucenje. Ministarstvo treba da menja nacin rada u skolama pa ce se izostanci smanjiti.

Šumadinac BRE

05.12.2019. 10:29

Format skolstva i obrazovanja treba promeniti , ugledajte se na Japan i druge zemlje. Vise prakse , vise prirode , vise se deca zainteresuju , nego 6-7 h u klupi

mika

05.12.2019. 10:40

Nekada su sa naših fakulteta izlazili vrhuski u svetu cenjeni stručnjaci, u srednjim stručnim školama obrazovali su se majstori svog zanata koje je prihvatao ceo Svet. A danas se diplome štancuju-a ko je kriv?Danas su prava deteta na bezumno visokim granicama, a gde su obaveze-ko jhe kriv?Danas su obaveze i prava profesora svedena ispod minimuma-ko je kriv?Roditelji su totalno nerazumni po pitanju svoje dece-ko je kriv?Vrednosti u društvu su naopako postavljene-ko je kriv?Kada glavni krivac...

Bojan

05.12.2019. 11:01

Pa ti idi u inostranstvo ako mislis da ti je bolje samo pljujete po Srbiji, u Srbiji se rodio u Srbiji zivis u Srbiji su ti najrodjeniji cim ti malo nevalja vi odma po Srbiji a ja bih vam zabranio da se nikad vise nevratite u Srbiju

djordje petrovic

05.12.2019. 11:02

Dajte ovlascenja nastavnicima, a oduzmite ucenicima i roditeljima. Pa cete dobiti skole ko pre 50 godina. Svakako su bile bolje i i znalo se ko kosi, a ko vodu nosi.

maniks

05.12.2019. 11:06

Ovo je u drzavnim skolama, sta mislite kako je u privatnim. Kaze mi prijatelj cije dete ide u srednju privatnu skolu, platio sam skolarinu i ne interesuje me vise dali ce da ide ili nece znam da ce za cetiri godine dobiti diplomu.U Srbiji ne funkcionise sistem ,a skolstvo je samo jedan deo tog sistema .

Katastrofa

05.12.2019. 11:33

Najgore je sto je Srbija usla u neku novu fazu i ludilo da zmurimo pred problemima ne resavamo ih i umesto toga lazemo se kako nam je dobro fino nam ide. Nesto slicno kao iz onog vica, dok covek pada sa solitera prica sam sebi...da kucnem u drvo za sada mi je odlicno! Dok ne tresne odlicno mu!

Zonna

05.12.2019. 12:10

Najbolji način da uništite jednu državu, uništiti njen obrazovni sistem. Demoralisati mlade, pokazati im da je obrazovanje - gubljenje vremena. Neko je ovo " lepo" smislio. I kako bi moja generacija to kazala : " Izveštaj piše - ko preživi." Ako još bude bilo pismenih.

Ваљевац

05.12.2019. 17:50

@Zonna - Тај неко ко је ово смисли је управо држава. Режиму никако не одговара здрава и образована нација, њима требају само гласови затуцане масе и могућност још већег поробљавања, крађе, лоповлука, богаћења. Деца кад виде у каквом друштвеном окружењу живе, нормално је да не могу да виде никакав смисао школе. Профитирају само политички послушници, неписмени, алави, поткупљиви, неспособни, нерадни, бахати. Србија је једина земља у свету која има уличне демонстрације против политичке опозиције. Шта више?

istina

05.12.2019. 13:13

I na Zapadu nije nista bolje, jest da mozda ima manje izostanaka sa casova al za skolu te skoro niko i ne pita ? Poslodavci u pohlepi za sto vecom zaradom primaju najvise priucene radnike, one koji sa 1 ili 2meseca tzv. obuke mogu da uskoce na masine ili racunare, te "kursadzije" su im daleko jeftinije nego da zaposle nekog sa VSS. Tako mnoga deca sa zavrsenim redovnim strucnim obrazovanjem su primorana da uzimaju slabije placene poslove , samo da bi imali kako takvu platu !

Мр Радомир Шћепановић

05.12.2019. 15:13

Tako je od uvek bilo! Sam o sto sada imaju uzore: kriminalce,politicare,rijaliti ucesnike neke ljudske farme! Gledaju debilne filmove i razne debile kako provode vreme!

Mozda Veruju U Deda Mraza

05.12.2019. 19:21

Isti taj broj izostanaka je bio i u moje vreme. Problem je nazalost ne da deca nemaju zelju za casom, nego osecaj kao da ide na streljanje. Niko nikad nije pobegao sa casa koji je opuštajuc i kao takav nesto i naucis. Gde ti neko dodje preti, maltretira, muci... Vecina to ne zeli i jednostavno pobegne.