Helikopterske jedinice Vojske Srbije preporođene: Stigli leteći tenkovi protiv terorista, a u 2020. očekuje nas jačanje eskadrile

R. DRAGOVIĆ

04. 12. 2019. u 14:02

Kupovina ruskih oklopnih jurišnika Mi-35, sudeći prema najavama iz vojnog vrha, samo je međukorak u ovom procesu

Хеликоптерске јединице Војске Србије препорођене: Стигли летећи тенкови против терориста, а у 2020. очекује нас јачање ескадриле

Ruski helikopteri Mi-35M Foto Ministarstvo odbrane

ISPORUKOM četiri ruske nove jurišne letelice Mi-35M, "letećih tenkova", Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije napravilo je veliki korak ka svom kratkoročnom cilju - formiranju jedne eskadrile savremenih borbenih helikoptera.

Ovoj eskadrili u stvaranju već je dodeljen i osnovni zadatak - da podržava jedinice kopnene vojske, a posebno snage za brzo reagovanje koje su poslednjih godina opremljene i naoružane po najvišim svetskim standardima. Kupovina ruskih oklopnih jurišnika Mi-35, sudeći prema najavama iz vojnog vrha, samo je međukorak u ovom procesu.

- Država je prepoznala i na pravi način uvažila potrebe vojske - kaže sagovornik "Novosti" iz vojnog vrha. - Predsednik Aleksandar Vučić usvojio je krajem 2017. godine gotovo sve zahteve vrha VS, čiji se rezultati vide i ovih dana. Generalštab je, osim povećanja standarda pripadnika VS, između ostalog, tražio po najmanje jednu lovačku avijacijsku i helikoptersku eskadrilu, kao i neki od PVO raketnih sistema malog i srednjeg dometa. Isporukom "migova 29" iz Rusije i Belorusije, ugovorom o "Panciru S1", helikoptera "erbas" H145M, kao i nabavkom letelica Mi-17 i Mi-35 obećanje države je ispunjeno.

Iz ruskih fabrika već za koji mesec stižu još tri Mi-17 V5, kao i poslednji "Erbasov" helikopter H145M za oružane snage. Već početkom sledeće godine Ratnom vazduhoplovstvu biće isporučeno četiri letelice "Mig-29", koje se remontuju i modernizuju u 558. vazduhoplovno-remontnom zavodu u beloruskom gradu Baranoviči.

Godina koja je na izmaku preporodila je vojnu helikoptersku avijaciju, koja je pre samo tri-četiri godine bila pred kolapsom. Državni vrh najavljuje dalje jačanje Vojske Srbije.

- Krećemo u dodatne sistemske reforme srpske vojske, po tom pitanju možemo mnogo da naučimo od Belorusije - poručio je u utorak predsednik Aleksandar Vučić, posle susreta sa Aleksandrom Lukašenkom. - To ne znači novu kupovinu oružja, već će se, čak, stati sa nabavkom. O tome sam razgovarao sa ministrom Vulinom i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem.

Modernizacija oružanih snaga Srbije posebno se pažljivo prati u državama regiona. U komentarima na opremanje VS najčešće se navodi da se naša vojska priprema za slučaj eskalacije sukoba na KiM. U regionalnim analizama sve veća pažnja se poklanja proklamovanoj doktrini Beograda, prema kojoj će svako ugrožavanje srpskog naroda u regionu Srbije tretirati kao napad na sebe.

"GAMA" I DALJE U STROJU

KUPOVINOM četiri "leteća tenka" Mi-35M broj borbenih i potencijalno naoružanih helikoptera Ratnog vazduhoplovstva popeo se na najmanje 20 operativnih letelica. Glavnu ulogu u ovom segmentu vojnog vazduhoplovstva igraće novopridošle letelice, ali i postojeće "sedamnaestice" i stare "gazele" koje u verziji "gama" (naoružane protivoklopnim raketama "maljutka") ne gube na značaju u slučaju potencijalnog sukoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Србија

04.12.2019. 15:19

Браво за набавке.надамо се да ће се број ми-35 у будућности повећати

Saša

04.12.2019. 15:22

Sve to lepo, pogotovo sa onim Erbasovim taksijima u maskirnim bojama. Dobri su za generale da šetaju po inspekcijama. Jeste da je Ka-52 zvanično negde 3 put skuplji, al kao prvo to je stvarna ratna mašina, a kao drugo siguran sam da bi nama Rusi dali i dobar popust i povoljne uslove kupovanja. Ovako od njih uzesmo leteće tenkove a od Francuza šarene vrabce.

Ceda Galama

04.12.2019. 16:38

Lepo sto smo modernizovali vojsku a sada krajnje vreme da se predje na modernizaciju zdravstva i obrazovanja ukjucujuci i reformu postojecijh kadrova da bi se i ove grane dovele na evropski nivo.

Malkutka

04.12.2019. 18:21

Obuka za operatora na maljutki nije skupa.vrlo efikasno oruzije koje nece jos dugo izaciniz upotrebe. Obuciti sto vise vojnika da postanu operatori. Iz licnog iskustva mocno oruzije. Pozz maljut..

Rade Bg

04.12.2019. 21:03

Protiv terorista nam treba nesto mnogo paklenije. Ono sto unistava 16 kvadratnih kilometara.