ISPORUKOM četiri ruske nove jurišne letelice Mi-35M, "letećih tenkova", Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije napravilo je veliki korak ka svom kratkoročnom cilju - formiranju jedne eskadrile savremenih borbenih helikoptera.

Ovoj eskadrili u stvaranju već je dodeljen i osnovni zadatak - da podržava jedinice kopnene vojske, a posebno snage za brzo reagovanje koje su poslednjih godina opremljene i naoružane po najvišim svetskim standardima. Kupovina ruskih oklopnih jurišnika Mi-35, sudeći prema najavama iz vojnog vrha, samo je međukorak u ovom procesu.

- Država je prepoznala i na pravi način uvažila potrebe vojske - kaže sagovornik "Novosti" iz vojnog vrha. - Predsednik Aleksandar Vučić usvojio je krajem 2017. godine gotovo sve zahteve vrha VS, čiji se rezultati vide i ovih dana. Generalštab je, osim povećanja standarda pripadnika VS, između ostalog, tražio po najmanje jednu lovačku avijacijsku i helikoptersku eskadrilu, kao i neki od PVO raketnih sistema malog i srednjeg dometa. Isporukom "migova 29" iz Rusije i Belorusije, ugovorom o "Panciru S1", helikoptera "erbas" H145M, kao i nabavkom letelica Mi-17 i Mi-35 obećanje države je ispunjeno.

Iz ruskih fabrika već za koji mesec stižu još tri Mi-17 V5, kao i poslednji "Erbasov" helikopter H145M za oružane snage. Već početkom sledeće godine Ratnom vazduhoplovstvu biće isporučeno četiri letelice "Mig-29", koje se remontuju i modernizuju u 558. vazduhoplovno-remontnom zavodu u beloruskom gradu Baranoviči.

Pročitajte još - Zašto su ruski Mi-17 u Avganistanu efikasniji od američkih „crnih jastrebova“

Godina koja je na izmaku preporodila je vojnu helikoptersku avijaciju, koja je pre samo tri-četiri godine bila pred kolapsom. Državni vrh najavljuje dalje jačanje Vojske Srbije.

- Krećemo u dodatne sistemske reforme srpske vojske, po tom pitanju možemo mnogo da naučimo od Belorusije - poručio je u utorak predsednik Aleksandar Vučić, posle susreta sa Aleksandrom Lukašenkom. - To ne znači novu kupovinu oružja, već će se, čak, stati sa nabavkom. O tome sam razgovarao sa ministrom Vulinom i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem.

Modernizacija oružanih snaga Srbije posebno se pažljivo prati u državama regiona. U komentarima na opremanje VS najčešće se navodi da se naša vojska priprema za slučaj eskalacije sukoba na KiM. U regionalnim analizama sve veća pažnja se poklanja proklamovanoj doktrini Beograda, prema kojoj će svako ugrožavanje srpskog naroda u regionu Srbije tretirati kao napad na sebe.

"GAMA" I DALjE U STROJU

KUPOVINOM četiri "leteća tenka" Mi-35M broj borbenih i potencijalno naoružanih helikoptera Ratnog vazduhoplovstva popeo se na najmanje 20 operativnih letelica. Glavnu ulogu u ovom segmentu vojnog vazduhoplovstva igraće novopridošle letelice, ali i postojeće "sedamnaestice" i stare "gazele" koje u verziji "gama" (naoružane protivoklopnim raketama "maljutka") ne gube na značaju u slučaju potencijalnog sukoba.