Da li stvaramo nove janičare: Papreno plaćamo danak zbog loših udžbenika

Ljiljana BEGENIŠIĆ

04. 12. 2019. u 12:28

Да ли стварамо нове јаничаре: Папрено плаћамо данак због лоших уџбеника

Ljiljana Begenišić

Šta bi rekli ti janičari kada bi mogli da vide kako njihovi mladi sunarodnici u Srbiji danas uče da je danak u krvi imao i svoje pozitivne strane, jer su mogli da napreduju u hijerarhiji Osmanskog carstva

HORDE turskih konjanika otimaju dečake, odvode ih toliko daleko da ih porodica nikada više neće videti. Menjaju im veru, naciju, običaje, svest... obučavaju ih i šalju na bojište koje će možda biti i selo iz kog su oteti.

Tako je, tokom tri veka, s Balkana odvedeno 300.000 muških glava starosti od sedam do deset godina. Bio je to porez u živoj deci ili danak u krvi. Kako ne bi dopali Osmanlijama, očevi su čak sakatili sinove, jer Turci "falične" nisu uzimali. Birali su najbolje, najkršnije, najlepše...

Šta bi rekli ti janičari kada bi mogli da vide kako njihovi mladi sunarodnici (izvorno to i jesu) u Srbiji danas uče da je danak u krvi imao i svoje pozitivne strane, jer su mogli da napreduju u hijerarhiji Osmanskog carstva.

To piše u udžbeniku istorije za sedmi razred osnovne škole. I tu lekciju deca uče već sedam godina, iako je udžbenik, kako tvrde, prošao kroz mnogo ruku pre nego što je stigao u učionice. Porazno je da niko u tom dugačkom nizu nije primetio ovu nedopustivu grešku.


PROČITAJTE JOŠ: Janičarski „karijerizam“ već sedam godina u lekciji: Dogodine sedmaci dobijaju novi udžbenik, provere će biti detaljne

Ona, međutim, nije jedina. Jer, recimo, osmaci u školi nikada neće na pravi način saznati šta je zapravo bio Jasenovac. Tu se najbolje vidi naše posipanje pepelom, jer je u nekim udžbenicima "balkanskom Aušvicu" posvećeno svega nekoliko rečenica?!

Ko je kriv?

Jedni kažu - mi, zato što smo izdavačke kuće prodali Hrvatima i Nemcima, pa oni udžbenike uređuju prema svom viđenju istorije. Drugi tvrde da je problem u nestručnim autorima - korumpiranim neznalicama. Kako god, benasto učestvujemo u stvaranju novih janičara, koje od porodice, nacije i vere odvaja pogrešan sistem vrednosti koji ih uči da će, ako sve to promene, imati priliku da napreduju. Platićemo papreno taj danak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Blagoje Jovovic

04.12.2019. 12:58

Država Srbija mora da reaguje i uhapsi,odnosno procesuria autore i izdavače ove krajnje monstruozne knjige,jer je ocigledno da to nije slučajno ubačeno u knjige.Zamislite samo sta bi se desilo da je u Izrealu neka izdavačka kuća čiji je vlasnik Nemac,izdala udžbenik u kome piše kako su nacisti u stvari bili humani jer su jevreje ubijali u gasnim komorama, za razliku od ustasa koju Srbe klalji i bacali u jame,

драгана

04.12.2019. 14:34

@Blagoje Jovovic - Bravo za komentar.Pa u Srbiji ,posebno u Beogradu, Srbi se stide srpstva.Oni su Evropejci.

Mare Srbija

04.12.2019. 13:07

Odličan tekst. Ali na žalost ništa se neće promeniti , gubimo identitet i veru i običaje i polako nestajemo.

Киза

04.12.2019. 13:13

Ко је крив?!? Па најпре г-дин министар просвете и његови сарадници, а потом и држава као и школа, тј. наставници историје који су одабрали тај уџбеник за свој предмет!!! И као последњи (не и најмање одговорни) су родитељи који се СЕДАМ година нису побунили због онога што им деца уче! Страни издавачи не сносе ни најмању кривицу - они само раде свој посао у интересу своје државе!

Dragacevac

04.12.2019. 13:37

zar je moguce da nam profesija sve devalvira istoriju jezik obrazovanje kakvi tenderi za udzbenike kakvi strani i domaci korumpirani pisci udzbenika tako je i kragujevacki oktobar mlnimiziran itd sramota da je ministarsvo obrazovanja a ne interesuje me iz koje su stranke

драгана

04.12.2019. 14:33

Odličan tekst.Da li je neko proverio autore udžbenika i njihove diplome?Kupljene na buvljaku u Novom Pazaru?

ljubiša

04.12.2019. 14:55

Nebriga i površnost svuda u obrazovanju pa čak i na najvišem nivou. Recimo: kako se čitaju reči koje potiču iz grčkog jezika? On je vikao "evrika" kažu ovi iz "Atine", a srbi kažu da je vikao "eureka" iako nisu ni iz "Europe" ni iz "Atene".

Tudjman

04.12.2019. 15:37

Izgleda da Srbiju treba braniti u Ministarstvu prosvete, a ne u Ministarstvu odbrane. Kada deci ispru mozgove, nece se imati sta ni braniti. Za koga da se trudimo sutra, cemu da se nadamo? 10

драгана

04.12.2019. 18:04

@Tudjman - Vi ste svesno - nesvesno napisali istinu.Otadžbina se najpre brani znanjem, umetnošću, kulturom,verom, očuvanjem jezika i.pisma (nemam ćirilicu u telefonu! - izvinjavam se).Ako je Karleuša i Bubamara kultura i Željko Mitrović i sl elita,onda smo zaista duboko zaglavili.

m.

04.12.2019. 15:38

to je to. udzbenike regulise trziste, a u IT industriji koja savrseno dobro zna sta ce i kako ce se pojavljuju sulude subvencije koje trziste - kvare.