UČENICE osmog razreda OŠ "Svetozar Marković" u Vranju, Leonora i Anđela Ristić, pod vođstvom mentora Saše Ristića, svetske su vicešampionke u robotici. One su na Svetskom robotičkom takmičenju u kineskom gradu Gvangdžouu, održanom od 29. novembra do 1. decembra, osvojile drugo mesto u kategoriji "Tehnički izazov".

U konkurenciji 50 timova iz celog sveta, uspele su da naprave odličnu kombinaciju mehaničkog rešenja robota i upravljačkih sposobnosti. Tim delom dospele su u sam vrh robotičkog međunarodnog nadmetanja "Make X".

Tijana Đokić, direktorka škole koju devojčice pohađaju, kaže da je vrlo ponosna što su Leonora i Anđela na ovom prestižnom takmičenju na pravi način predstavile školu, Vranje i celu Srbiju:

- Očekujemo njihov povratak kako bismo zajedno u školi proslavili ovaj uspeh - kaže Đokićeva. - Leonora i Anđela su dobre učenice i iz ostalih predmeta pokazuju zavidan nivo znanja.

Pročitajte još - Da li će roboti polagati ispite u budućnosti?

Mlade Vranjanke izborile su u oktobru "vizu" za Kinu na otvorenom Evropskom prvenstvu u Zagrebu, u konkurenciji sa još četiri škole iz Srbije i među 90 timova Starog kontinenta.

Ovogodišnjom temom takmičenja pod nazivom "Čuvar grada" organizatori su želeli da vide rešenja u kojima će robot svojim aktivnostima uticati na uređenje naselja, ali i saradnju suparničkih timova od koje je zavisila uspešnost urađenih zadataka. U generalnoj konkurenciji, u svim kategorijama takmičenja u Gvangdžouu, učestvovalo je više od 200 timova iz celog sveta. Ekipa Srbije zauzela je odlično 48 mesto.

Nagrađeni model

Učešće takmičara na evropskom i svetskom "Make X" takmičenju omogućilo je Ministarstvo trgovine, zahvaljujući programu "Bitka za znanje". U Srbiji ga sprovodi Fond B 92, a 431 škola u našoj zemlji dobila je 2.155 edukativnih "mBot" robota.

BRNABIĆEVA: IZVANREDAN USPEH

ČESTITAM Leonori i Anđeli i njihovom mentoru Saši Ristiću na ovom izvanrednom uspehu i želim da vam ovo bude samo podstrek za još mnogo nagrada koje ćete osvajati u budućnosti - navodi se u čestitki premijerke Ane Brnabić. - Vlada će nastaviti da podržava i ulaže u razvoj informatičkih veština mladih, jer čvrsto verujem da će deca kao što su Leonora i Anđela biti nosioci sveukupnog razvoja našeg društva u budućnosti.