Krkobabić: Bez socijalnih karata nema ozbiljne socijalne politike

Novosti Online

ponedeljak, 02. 12. 2019. u 17:26

Кркобабић: Без социјалних карата нема озбиљне социјалне политике

Milan Krkobabić

Predsednik PUPSa istakao da mora da se insistira da se sva pitanja u vezi sa penzijama budu sistemski rešavana
Predsednik PUPSa Milan Krkobabić i rukovodstvo partije sastao se danas sa čelnim ljudima Saveza penzionera Srbije na čelu sa predsednikom prof.dr Andrejom Savićem, saopštila je stranka.

Ova republička organizacija zastupa interese starije populacije, ima 650.000 registrovanih članova i 170 pokrajinskih i gradskih odbora.

Pročitajte još: Veće penzije u januaru, a evo kada penzioneri mogu da očekuju sledeće povećanje


Krkobabić je izjavio „Za PUPS je veoma bitno da se utvrdi odnos prosečne penzije prema prosečnoj zaradi. Taj utvrđeni odnos predstavlja crvenu liniju, a za nas iz PUPSa a i Saveza penzionera Srbije, to je da prosečna penzija ne bi smela da padne ispod 50 odsto prosečne zarade"

Predsednik PUPSa je istakao da je dobro što su penzije redovne i sigurne i da za njih garantuje država, ali da mora da se insistira da se sva pitanja u vezi sa penzijama budu sistemski rešavana, pre svega način usklađivanja penzija, kako bi se isključila bilo kakva arbitrarnost.„Vrednosni stav PUPSa je tri P (penzije prate plate u javnom sektoru) ali i Savez penzionera Srbije i PUPS prihvataju predloženi način usklađivanja penzija, sa modifikacijom koja će biti deo amandmana“

Krkobabić je naveo i da je imperativ izrada socijalnih karata kao preduslov za definisanje bilo kakve ozbiljne socijalne politike.

Na pitanje novinara da li PUPS očekuje podršku Saveza penzionera Srbije na predstojećim izborima, on je kazao da se to podrazumeva, da su Savet i PUPS u neraskidivoj simbiozi i da deluju za dobrobit svih penzionera Srbije.Predsednik Saveza penzionera srbije Andreja Savić kazao je da će poslanici PUPS-a, na predlog Saveza, predložiti amandmane na izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima bi se modifikovala formula za usklađivanje penzije.
Prema njegovim rečima, Savez je kao reprezentativna organizacija penzionera Srbije, podržao stav države da se visina penzije uredi na sistemski, predvidiv način, po tzv. švajcarskoj formuli, koja je već primenjivana u Srbiji od 2002. do 2005. godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

stevo

02.12.2019. 17:56

E bravo Krkobabiću! A što ne bi prosečna penzija bila 60% prosečne plate, kao što se nekad pisali da je u Nemačkoj. Zašto se zalažete za socijalne karke kad u različitim oblicima postoje i danas (svaka lokalna samouprava pravi neku svoju soc.kartu kao i država svojim propisima). Radite na izradi imovinske karte gde će se tačno znati koliko ko i gde ima, a lako je iz imovinske karte napraviti socijalnu.Nikome ne treba zameriti što ima ako je stekao svojim radom znanjem umećem.