Na osnovu nezvaničnih podataka sa platforme Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), samo tokom ove godine u Srbiji je 58.000 osoba obolelo od maligniteta, dok je po zvaničnim podacima Instituta "Batut" 2015. godine taj broj iznosio 38.000 - izjavila je juče neurohirurg i direktorka Instituta za onkologiju Danica Grujičić.

Obraćajući se u Kosovskoj Mitrovici učesnicima Prvog srpskog lekarskog kongresa o posledicama NATO bombardovanja, ona je navela da je stopa maligniteta u Srbiji upadljivo povećana, posebno kod dece.


PROČITAJTE JOŠ - Trećina više HIV pozitivnih: Stručnjaci poručuju - ne raste broj zaraženih, već su testovi dostupniji


- Tumori koji su ranije bili rezervisani samo za starije populacije sad se javljaju kod dece... - navela je Danica Grujičić.

Povodom jubileja pedesetogodišnjice postojanja i rada Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, izmeštenog u Kosovskoj Mitrovici, juče je održan skup pod nazivom “Zdravstvene i ekološke posledice ratnih dejstava Nato na SRJ -kako ih umanjiti i otkloniti“.

O posledicama Nato bombardovanja na stanovništvo na skupu su govorili poznati stručnjaci iz oblasti medicine, profesori Danica Grujičić, Goran Belović, Jasmina Vujović, Aleksandar Ćorac i drugi...

- Samo oni koji nemaju dobre namere mogu da kažu da nema posledica od bombardovanja - ovim rečima skup je otvorio prof. dr Aleksandar Ćorac sa katedre za preventivu Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, opominjući da je pomenuta tema eksploatisana od strane medija dok u naučnim krugovima nije na adekvatan način obrađena .

- Mnogi kažu da je prošlo mnogo godina od bombardovanja ali na nama je da vidimo postoje li načini da dokažemo posledice i kako da ih umanjimo - rekao je jedan od organizatora i domaćin ovog skupa profesor Ćorac, dok je profesor, dr Danica Grujičić ukazala na alarmantne podatke.


- Deca nam više obolevaju. Broj pacijenata je sve veći, zakrčenost onkoloških institucija sve veća - naglasila je Grujičić ističući da se moraju utvrditi oni delovi Srbije koji su zagađeni i sačuvati oni koji nisu. Istovremeno i doktor Jagoš Raičević istakao je da je obaveza sadašnjih stručnjaka i društva da utvrde stepen zagađenja odnosno da je moguće proceniti koliko je ekološko zagađenje nastalo nakon NATO bombardovanja 1999 godine.

- Moguće je utvrditi potencijalno uzročno-posledične veze između zagađenog okruženja i novosnastalog kancera. Naša obaveza je da svojim potomcima ne ostavljamo ekološka zagađenja koja možemo da rešimo - kazao je u svom obraćanju na Kongresu Prvog lekarskog društva Kosova i Meothije dr Jagoš Raičević, sa nuklearnog instituta Vinča.Ističući uverenje da će države NATO-a vršiti pritisak na Srbiju kako bi sprečila dalje posledice bombardovanja, dr Raičević je ukazao na mogućnost da “neko ne želi da se ispitaju problemi zaostalih zagađenja i da vrši pritisak na donosioce odluka da se istraživanja što više odlažu i na kraju prekinu”.

- Komisija za istraživanje posledica NATO bombardovanja“ formirana je prošle godine, ali ona još uvek nije započela sa radom a ni predlog nije predat vladi, koja je na osnovu toga trebalo da donese zaključak.


TOKSIN UTIČE NA OBOLEVANjE DECE

Među prvima na jučerašnjem skupu izlaganje je imao i dr Darko Laketić predsednik Vladine komisije za utvrđivanje posledica Nato bombarodovanja.Govoreći na temu „Učestalost malignih oboljenja kod generacije dece rođenih nakon 1999. godine“ dr Laketić je pojasnio osetljivost dece do devet godina na maligne bolesti usled pojave nekog toksina .Dr Laketić je takođe važnim istakao uspešnost saradnje sa italijanskim stručnjacima koji se bave posledicama bombarodvanja na zdravlje svojih vojnika koji su u sastavu KFOR-a boravili na KiM.