UDRUŽENjE boraca ratova od 1990. godine Crne Gore zahvalilo je Ministarstvu odbrane Srbije na prijemu porodica poginulih vojnika i ratnih veterana iz Crne Gore upriličenom na najvišem nivou u Domu Garde na Topčideru, u Beogradu, povodom dvadesetogodišnjice od NATO agresije na SRJ. Tom prilikom, kažu u Udruženju, ministar odbrane Aleksandar Vulin je porodicama poginulih vojnika uručio 40 spomenica i tim gestom, prigodnim govorom i postrojenim vojnim vrhom pokazao da Srbija pamti i slavi pripadnike oružanih snaga Jugoslavije iz Crne Gore koji su poginuli 1998/1999. godine braneći Srbiju i Crnu Goru od NATO, albanskih terorista i oružanih snaga Albanije.

Među porodicama preminulih i poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije u toku 78 dana rata u odbrani otadžbine od NATO agresije kojima je uručena spomenica nalazi se i osam porodica iz Pljevalja, saopštilo je Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore.


PROČITAJTE JOŠ - Vojnik Stajić je, praktično, žrtvovan?

- Pukovnik Duško Šljivančanin, načelnik Odeljenja za obuku i doktrinu u Generalštabu Vojske Srbije, drug poginulog na Košarama poručnika Predraga Leovca iz Pljevalja, njegovom ocu Milu uručio je oficirsku šapku radi kompletiranja njegove poslednje uniforme koju je nosio na Košarama - navode u Udruženju boraca ratova od 1990. godine Crne Gore.

Poručnik Predrag Leovac, nakon što je ranjen na Svetu Petku 1998. godine, kada mu je geler polomio vilicu, mogao je da ostane na bolovanju kod kuće. Ali, već u februaru 1999, nedovoljno oporavljen, doneo je sudbonosnu odluku da se vrati na Kosovo.

SNAJPER

U SUKOBIMA sa agresorom, u rejonu karaule Košare, pokušavajući da vrati granični kamen C-4 sa kojeg je bila potisnuta VJ, 14. aprila, samo nekoliko trenutaka pre izvršenja zadatka koji mu je postavljen, Leovac je smrtno pogođen snajperskom puškom. Njegovi saborci su ga na šatorskom krilu doneli do karaule, a preminuo je na putu prema Đakovici. Imao je nepune 24 godine.