Uz skroman broj ljudi ispred Doma kulture “Abdula Krasnići” u Preševu završen je skup Albanaca, pod sloganom “Dolina je uz vas”, nakon što je juče postignut dogovor da, umesto protesta “Dosta je više, Dolina traži rešenje”, bude pružena podrška žrtvama zemljotresa u Albaniji.

Ono što je primetno u Preševu je da nije bilo istaknutih simbola albanske zastave, povodom obeležavanja praznika Dana zastave. Skup je privukao pažnju velikog broja novinarskih ekipa, a na njemu su se okupili veterani OVPBM i albanski lideri koji su simbolično položili cveće ispred Doma Kulture.

Pročitajte još: Crni bilans zemljotresa u Albaniji se popeo na 40, sve manje nade da neko bude pronađen živ


Predsednik Nacinalnog saveta Albanaca je nezavisno od ovog skupa novinare podsetio na zahtave Albanaca, koji su aktuelni zadnjih desetak godina, među kojima je sada kao prioritet izdvojeno da se o položaju Albanaca na jugu Srbije treba razgovarati u okviru pregovora Beograda i Prištine.

Zastava Albanije jutros je istaknuta na zgradi SO Bujanovac kao i na zgradi Nacionalnog saveta Albanaca, s tim što je na ovoj zgradi zastava na pola koplja.

Albanci definitivno ne proslavljaju Dan zastave kao ranijih godina kada su albanske zastave bile istaknute na svakoj kući, dok ih je na samom skupu bilo na stotine.