Upozorenje stručnjaka: Više od milion objekata u Srbiji ne bi izdržalo potres jačine od šest stepeni

NovostiOnline

27. 11. 2019. u 18:31

Упозорење стручњака: Више од милион објеката у Србији не би издржало потрес јачине од шест степени

Foto G. Ćirović

Više od milion objekata u Srbiji ne bi izdržalo zemljotres jačine od šest stepeni po Rihterovoj skali, upozoravaju stručnjaci
Više od milion objekata u Srbiji ne bi izdržalo zemljotres jačine od šest stepeni po Rihterovoj skali, upozoravaju stručnjaci.

Jedna od najvažnijih mera zaštite od zemljotresa jeste gradnja objekata koji su seizmički zaštićeni, kao i jačanje institucija koje će uspeti da snize rizike i posledice zemljotresa.

Međutim, u Građevinskoj komori Srbije ističu da kod nas ima bar milion objekata koji su građeni „na divlje“ ili su dosta stari i dotrajali, pa nisu zaštićeni od potencijalnih potresa.

PROČITAJTE JOŠ - Srpski specijalci deluju na najugroženijem terenu u Albaniji: Izvukli muškarca i ženu koji su stradali ispod ruševina, nastavljaju akciju (FOTO/VIDEO)

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije navodi da je veliki broj objekata kod nas građen sa materijalima sumnjivog kvaliteta.

„Mi smo nakon zemljotresa u Skoplju 1963. godine počeli da gradimo zgrade koje mogu da izdrže jačinu zemljotresa od sedam Rihtera, tako da imamo dosta bezbedne objekte. I ova novija naselja u Vojvode Stepe, zatim Beograd na vodi — to su sve bezbedni objekti. Naš problem je nelegalna i stara gradnja i tu u Srbiji imamo oko milion objekata koji nisu seizmološki zaštićeni, jer nisu građeni po odgovarajućim standardima, a materijali za gradnju su vrlo često nabavljeni na crno. Te zgrade i kuće bi mogle da stradaju ako bi došlo do zemljotresa od šest i više Rihtera. Takođe, bile bi ugrožene i okolne građevine, jer bi ove nebezbedne na njih mogle da se obruše“, objašnjava Rodić za „Informer“.


rs.sputniknews.com/informer.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije